Wilders wil regeren, kopt de Volkskrant vanmorgen, nou daar moet ik even voor gaan zitten. Want sinds hij zich in 2004 afsplitste van de VVD is hij nog niet verder gekomen dan ’gedogen’. En dat maar bij één kabinet, waar hij vervolgens zelf weer de stekker uittrok. Nieuwsgierig geworden naar hoe hij het dit keer wil gaan aanpakken, lees ik.

Op het eerste gezicht lijkt het oude wijn in nieuwe zakken.

Nee, hij wil terug naar de oer-Hollandse gezelligheid. Laten we eens kijken naar die gezelligheid. Is dat de tijd van ‘onze jeugd’? De vijftiger jaren en zo? Touwtje uit de brievenbus, doorgekookte groente en vijfenveertig kinderen in één klas? Ik wil niet alles afkammen natuurlijk, die tijd had zeker zijn leuke kanten, maar het was ook niet allemaal zo geweldig. Mensen die uit Indonesië kwamen, werden openlijk gediscrimineerd, ze aten anders en dat rook niet naar de spreekwoordelijke spruitjes. Er was meer van dat soort ‘onderscheid’. In onze straat was een christelijke school en geen denken aan dat leerlingen van die school en wij van de openbare met elkaar speelden.

De oer-Hollandse gezelligheid staat ook voor Zwarte Piet bij Sinterklaas. Ja, een Hollands kinderfeest, en voor die kinderen maakt het niets uit, al is Piet pimpelpaars. Maar voor mensen van kleur is het verschil er wel. Ik herinner me nog de tijd dat er strijd was over of Piet wel of niet een roe en een lege zak voor stoute kindertjes bij zich moest hebben. Natuurlijk niet, zeggen we nu, kinderen zijn niet stout en gaan niet mee naar Spanje. De zak en de roe zijn verdwenen en niemand heeft het er meer over. Oeroude traditie? Welnee, een verhaaltje dat je ook kunt missen.

Het draait om zogenaamde tradities, die worden allemaal ‘afgepakt’. Door wie dan? Je zou het ook voortschrijdend inzicht kunnen noemen. Misschien zijn we wel tot het inzicht gekomen dat mensen bij ons allemaal gelijk zijn en gelijke behandeling verdienen. Dat we dus niet zo maar een deel van de bevolking vrijblijvend mogen kwetsen. En zeker niet om een kinderfeest!

Vrijheid van godsdienst is trouwens een traditie in Nederland, die ik niet graag zou willen opgeven, maar dan wel voor iedereen. Geert Wilders, niet de PVV, er zijn geen leden en hij ís dus de partij, wil artikel 23 van de grondwet handhaven, iedere geloofsgroepering mag zijn eigen school stichten… behalve de islam! Hier wordt met twee maten gemeten. Overigens, als ik heel eerlijk ben, ik sta voor openbaar onderwijs voor iedereen, ik houd helemaal niet van al die vakjes, maar voorlopig is het hier toegestaan en dus geldt het ook voor iedereen, ook voor de islam.

Respect voor ouderen wil onze Geert ook graag. Nou, wat dat betreft, kunnen we nog veel leren van moslims, zij gaan heel respectvol om met oudere familieleden. Hetzelfde geldt voor onze landgenoten die uit de West gekomen zijn, ook zij zorgen met veel liefde voor de ouderen. De laatste tien jaar zijn er geen verzorgingshuizen meer, ouderen blijven langer op zichzelf wonen, met of zonder thuiszorg. Zorg van de eigen kinderen is geen vanzelfsprekendheid in die oeroude Hollandse gezellige samenleving.

De financiële plannen van de PVV zijn zeer ruim bemeten, geld erbij voor van alles en iedereen. Mooi hoor, maar hoe het betaald moet worden, staat er niet bij. En Geert laat zijn plannen niet doorrekenen door het CPB.

Het spijt me voor Geert Wilders, mijn stem krijgt hij zeker niet, nu niet en nooit niet!

Miriam Vaz Dias