Dit geweldige recept van Rianne Buis komt uit Trouw. Ik was er zo enthousiast over en vond haar verhaal zo leuk dat ik het in zijn geheel overneem. Hopelijk neemt ze het mij niet kwalijk!

Tussen Tanger en Rabat stapte een chique Marokkaans meisje in de treincoupé die ik deelde met zwaargesluierde vrouwen. Ze kwam naast me zitten, opendc een Frans tijdschrift en was al spoedig verdiept in de kookpagi­na’s. Een kans uit duizenden! Ge­durende de rest van de reis deed Saloua minutieus verslag van de eetgewoonten in haar land, en ik bleef maar vragen en schrijven. Ze beschreef me talloze Marokkaanse specialiteiten. Zoals dit speciale gerecht van haar moe­der: een ovenschotel van vis en groenten.

Het is authentiek om er een hele vis voor te gebruiken, zoals een zeebrasem of zeebaars. Maar vis in z’n geheel is bij ons minder geliefd (en niet altijd verkrijg­baar). In plaats daarvan voldoen verse visfilets uitstekend, bijvoor­beeld kabeljauw, zeewolf, schel­vis of zeeduivel.

Verse koriander, hete peper­saus (harissa) en specerijen zijn de smaakmakers in dit exotische gerecht. Harissa is te koop in Midden‑Oosterse winkels, en is te vervangen door sambal oelek met wat gemalen komijn erdoor.

Voor 4 personen:

6 eetlepels fijngehakte verse koriander,

6 eetlepels fijnge­hakte (platbladige) peterselie,

2 theelepels oregano,

1 eetlepel paprikapoeder,

1 eetlepel ge­malen komijn (djinten),

1 thee­lepel zwarte peper,

1/2 eetlepel (zee)zout,

ca.1.5 dl extra vierge olijfolie,

4 eetlepels limoen‑ of citroensap,

theelepeltje harissa of sambal oelek,

3 tenen knoflook,

ca. 700 g verse witte visfi­lets,

500 g romatomaten,

1 groene paprika,

1 rode ui

Roer de verse kruiden, de spece­rijen, het zout, de olie en het li­moensap goed door elkaar. Voeg harissa naar smaak toe en pers de gepelde knoflook boven de olie uit. Bestrijk de visfilets aan beide kanten met de kruidenolie en laat ze minstens 15 minuten in­trekken. Verwarm de oven voor op 180° C. Snijd de tomaten in plakjes, de paprika in reepjes en de ui in dunne ringen. Leg de helft van de tomaat, paprika en ui in een ingevette ovenschaal, en bestrijk de groenten royaal met de kruidenolie. Leg de visfi­lets erop, verdeel de rest van de groenten over de vis en giet de rest van de kruidenolie erover. Bak de schotel in ca. 25 minuten gaar. Schakel de oven tegen het einde van de baktijd naar 225° C, zodat de bovenkant licht bruint.

Rianne Buis