Wie had ooit kunnen denken, dat bij de uitslag van verkiezingen in de Verenigde Staten, de zucht van verlichting zo internationaal geslaakt zou worden. Nou, dat is niet helemaal waar natuurlijk. We zuchten met ons allen al een jaar of vier onder de toestand daar. Vanaf het begin van Trumps ambtstermijn kon je op je klompen aanvoelen dat er iets helemaal mis was. Maar zó mis dat je ook hier in Europa de ongerustheid met de week zag uitdijen, nee, dat niet. Er ging ook nauwelijks iets wel goed!

Beloftes te over, Donald Trump zou Amerika weer bovenaan zetten in de wereld, America first, zoals hij al bij zijn beëdiging drie maal achter elkaar riep. Een soort mantra, waarvan er nog velen zouden volgen. Nog nooit had een president in Amerika meer gedaan voor de zwarte bevolking dan hij, nou ja, behalve Lincoln dan. Die had de slavernij afgeschaft, dus daar kon zelfs de Don niet tegenop. De economie, vooral de Stock Market groeide en bloeide als nooit te voren. Nou was die groei al ingezet onder Obama, maar ja dat was dan weer de slechtste president ooit! Duidelijk was ook dat de aandelenhandel voor hem vele malen belangrijker was dan wat ook. Alles draait om de dollars, vooral zijn dollars natuurlijk, behalve als het om zijn belastingpapieren gaat . Alleen aan Mar-el-Lago heeft hij de afgelopen vier jaar al miljoenen verdiend. Door internationale gasten daar uit te nodigen. Tegen betaling uiteraard. En dan hebben we het nog niet over de Trump Tower et cetera.

De pers kon geen goed doen, Fakenews!

riep hij bij alles wat hem niet beviel. Zelfs Fox News, bijna zijn privézender, kreeg ervan langs als ze maar even iets meldden wat niet in zijn straatje paste. Journalisten van gerenommeerde kranten als Washington Post, (eigendom van die vervloekte Amazon) en New York Times werd als kleine kinderen het woord ontnomen. Wijzend met dat irritante vingertje. Die handjes waren trouwens al een ergernis op zich. De gebaartjes zijn voer voor stand-upcomedians gebleken.

Maar het venijn zat in de staart van zijn ambtsperiode. De uitbraak van het coronavirus. De manier waarop deze man omging en -gaat met deze pandemie raakt kant noch wal. Aanvankelijk ontkent hij zelfs de ernst van de uitbraak. ‘Het verdwijnt vanzelf weer’, roept hij, de kennis van wetenschappers als dr. Fauci in de wind slaand. Het advies gevend om bleekwater te drinken en andere onzin. Inmiddels is het aantal besmettingen per dag nog steeds stijgend. Zo’n 120.000 per dag melden de mensen die het weten! Maatregelen negeert hij, mondkapje, onzin, feestjes in de tuin en meer.

De internationale politiek werd finaal op zijn kop gezet door deze narcistische eigenheimer. Hij zocht verbinding met dictatoriale leiders. Erdogan, Poetin, Bolsonaro en noem maar op. Het is niet onwaarschijnlijk dat het in zijn bedoeling lag om in zijn tweede periode hun voorbeeld te volgen. Gelukkig is het tij nu gekeerd. Door een zeer ervaren, weliswaar op leeftijd zijnde politicus, maar een met fatsoen in zijn lijf. En deze Joe Biden wordt terzijde gestaan door een al evenveel hoop gevende Kamala Harris. Een verademing is het om deze mensen te horen spreken. Er gaat empathie van uit en de wil om te verbinden.

De Amerikanen zijn een tot op het bot verdeeld volk, om maar eens een cliché te gebruiken. Laten we hopen op betere tijden, het begin is er!

Miriam Vaz Dias