De verkiezingen zijn achter de rug, de stemmen zijn geteld, de zetels verdeeld. Dat laatste is overigens nog niet definitief. Pas aankomende vrijdag wordt bekend hoe het met de voorkeurstemmen zit. De traditionele verkiezingsavond op tv was een teleurstelling. Niet dat Rob Trip en collega’s niet hun best deden, maar er kwamen tot twaalf uur nauwelijks uitslagen binnen en dat hoort er toch echt bij. Het zal wel aan corona gelegen hebben, net als alles wat niet goed gaat op het ogenblik daaraan wordt toegeschreven.

Als dat het enige geweest was, zou het niet zo vreselijk zijn, maar de grootste afknapper was natuurlijk weggelegd voor de stemmers op Links. Als we Sigrid Kaag even buiten beschouwing laten, hebben SP, PvdA en Groen Links samen 25 zetels. Waarbij aangetekend dat Lilianne Ploumen en compliment verdient. Zij heeft als enige van de drie geen stemmen verloren. En terecht mijns inziens.  Een vrouw die, wellicht meer in de schaduw maar toch, in de loop der jaren haar sporen verdiende. Onder andere als voorvechtster van vrouwenrechten en als minister van Buitenlandse  Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze deed belangrijke werk voor Cord Aid, Mama Cash en de stichting Opzij. Maar haar interessantste wapenfeit was toch wel haar antwoord op Trump die maatregelen nam om abortussen opnieuw te verbieden. Ze richtte daartoe She Decides op, een internationaal fonds voor veilige kraamzorg, abortussen en seksuele voorlichting in arme landen. Het leverde veel geld op.

Jesse Klaver was niet in vorm, bij de vorige Kamerverkiezingen hield hij op zeer succesvolle wijze grootschalige bijeenkomsten. Het leverde hem veel stemmen op. Hij wist dit niet op een andere manier te compenseren. En dan Lilian Marijnissen, zij doet haar partij geen goed. In de debatten, zowel in de Kamer als op tv, is ze vooral onaangenaam tegenover haar opponent door steeds dat spottende lachje als die aan het woord is. Zij neemt haar of hem dan niet serieus, is ervan overtuigd dat zij alleen de wijsheid in pacht heeft. Ik ben geen fan van de SP, maar ik gun elke partij een waardige lijsttrekker. Haar vader was dat, intelligent en overtuigend. Roemer was misschien wat te slap, maar wel heel sympathiek. Kortom, de SP moet een andere fractievoorzitter overwegen, lijkt me zo.

En dan natuurlijk Sigrid Kaag. Wat heeft die vrouw in korte tijd de kiezer naar zich toe weten te trekken. Merkwaardig eigenlijk, dat men over het algemeen dacht dat ze van de binnenlandse politiek  niet op de hoogte was. Ze was al vier jaar minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Hetzelfde ministerie dat Ploumen leidde in het kabinet daarvoor. Helaas, misschien tekenend voor de kabinetten van Rutte, dat beide dames weinig aandacht kregen voor zo’n belangrijk ministerie. Maar dat werk als minister is niet haar enige kwaliteit. Ze is goed in het debat, altijd fatsoenlijk en absoluut niet arrogant, zoals soms gezegd wordt. Ze weet waar ze voor staat in elk geval en is breed ontwikkeld. Nu maar hopen dat zij Rutte een beetje op zijn plaats kan zetten. Moet kunnen, ze deed dat met Wilders ook!

Over de rechtse winst wil ik het niet te veel hebben. Ik word er erg verdrietig van als ik zie hoe mensen gemanipuleerd worden door volksmenners als Baudet en Wilders. Het beangstigt me ook, hoe mensen zich laten  manipuleren.

Bij1 en Volt wens ik heel veel succes. Ze beginnen redelijk bescheiden, vooral Sylvana Simons met maar één zetel. Maar ik hoop en duim dat zij in de toekomst een rol in de Kamer krijgen die van belang is. Hun idealen zijn het zeker waard.