Voor mij zo ongeveer het lekkerste gerecht uit de Indische keuken. Schrik niet van de hoeveelheden! Er gaan veel kruiden in, gewoon doen, het is zo lekker! Het loont trouwens om meerdere porties ineens te maken. Invriezen mag, als je tenminste de verleiding kunt weerstaan om de volgende dag de rest op te eten.

INGREDIËNTEN

10 kemirinoten

2 uien, fijngehakt

3 tenen knoflook, fijngehakt

stuk gember van 4 cm, fijngehakt

stuk verse laos van 3 cm

2 rawits, grof gesneden (kleine peper, eventueel te vervangen door rode peper)

2 el gemalen koriander

2 el kaneelpoeder

1 el komijn

1 el kukurma

4 kruidnagels

zonnebloemolie om in te bakken

1 kilo runderlappen, in hapklare stukken gesneden

2 blikken kokosmelk van 400 milliliter

1 citroengras

2 kaneelstokjes

4 djuruk purut blaadjes

2 daon salam blaadjes

1 el tamarindepasta

zout

100 gram santen (blok kokos)

100 gram gemalen kokos

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 160 ºC en rooster de kemirinoten ca. 10 minuten. Maak een boemboe door de uien, knoflook, gember, laos, peper, koriander, kaneel, komijn, kukurma, kemirinoten en kruidnagel te vermalen in een keukenmachine.

2. Verhit zonnebloemolie in een braadpan met dikke bodem. Bak hierin het vlees rondom aan tot het mooi bruin is. Doe dit in delen, als je te veel vlees in de pan doet, wordt het niet goed bruin. Zet het vlees apart.

3. Verhit nog wat olie in de pan en fruit hier de boemboe in aan tot deze geurig is, ca. 2 minuten. Wel goed blijven roeren zodat het niet aanbrandt. Doe het vlees terug in de pan en voeg kokosmelk toe, samen met net zo veel water tot het vlees onder staat. (Ik gebruik zo min mogelijk water)

4. Leg een knoop in de citroengrasstengel en voeg deze toe aan de pan, samen met de kaneelstokjes, djeroek purut, daon salam en tamarinde. Breng op smaak met zout, niet te veel, je kunt dit later altijd nog meer toevoegen. Breng het mengsel aan de kook en draai het vuur lager zodat het zachtjes pruttelt. Laat de rendang nu ca. 2-3 uur zonder deksel opstaan, tot het vocht bijna verdwenen is. Af en toe even roeren Als het te snel droogkookt kun je wat water toevoegen, zodat het niet aanbakt. Zelf zet ik de pan in de oven, zonder deksel, op een graad of 140.

5. Snijd de santen en voeg deze toe aan de rendang samen met wat water (ongeveer een glas). Doe de geraspte kokos in een droge koekenpan en op niet te hoog vuur. Blijf de kokos goed roeren tot deze goudbruin is. Voeg de kokos toe aan de rendang en laat nog ca. 10 minuten sudderen.

6. Proef de rendang en breng eventueel op smaak met zout. Het vlees moet iets uit elkaar vallen als je je vork er in steekt, maar niet zo ver door zijn dat het echt draadjesvlees is. Dien op met rijst en bijvoorbeeld Atjar Ketiemoen, een heerlijke komkommersalade of iets anders fris.