Hoofdmenu

Ναι ή όχι

Ναι ή όχι

Het gaat dit weekend maar over drie zaken, Utrecht, de Grieken en het weer. Bij de NOS in deze volgorde, op straat en op andere plaatsen waar mensen samenkomen, staat het weer voorop. Daarna komt de Tour en ten slotte zijn de Grieken aan de beurt. ’t Is maar waar je je prioriteiten legt.

Nai i ochi, ja of nee… De kranten staan  bol van het referendum in Griekenland dit weekend, hetgeen natuurlijk ook te verwachten was.

Soms zijn het interessante artikelen, echt wel. Bijvoorbeeld over wat er te gebeuren staat als er Nai, respectievelijk Ochi wordt gestemd. Of uitspraken die de diverse spelers op het Europees/Griekse veld gedaan hebben. Maar even zo vaak is het meer van hetzelfde. Elke krant heeft de afgelopen weken diverse malen foto’s geplaatst van ja- en nee-stemmers en ook altijd van mensen die het nog niet weten. Liefst twee, soms wel vier bladzijden vol. En wat ik zo opvallend vind, altijd zijn er exact evenveel voor- als tegenstemmers. Of ze niemand willen voortrekken. Vanavond hoorde ik iemand zeggen: “De belangrijkste reden om Nee te stemmen, is dat ik geen Ja wil stemmen.” Hm, ook duidelijk!

De uitslag?  Een dubbeltje op zijn kant. Net als Griekenland zelf, het kan zo maar omvallen en wat er ook gebeurt, de slechtst bedeelden moeten het meeste lijden. Had het nou niet anders gekund? Het lijkt wel of degenen die beslissingen moeten nemen er alleen voor zichzelf zitten, in plaats van voor de burgers van een bijna failliet land. Ieder vindt dat hij gelijk heeft en wil niet van toegeven weten. Men maakt elkaar uit voor onvolwassen of terrorist, om maar wat te noemen,  maar oplossingen, van geen kant! Het is diep triest. Is dat nou Europa! Waar we elkaar juist zouden moeten steunen als het moeilijk gaat, houden we de poot stijf. Eerst betalen, dan pas weer ondersteuning. Kunnen ze niet gewoon wat minder lenen? Ik bedoel, ze kunnen die anderhalf miljard, die de Griekse burgers moeten betalen voor ze weer wat krijgen, toch gewoon inhouden op die 7,5 miljard die klaarligt? Zodat de Grieken weer verder kunnen. Als er iets is, wat ik gehoord en gelezen heb van al die “gewone mensen” die geïnterviewd worden, is het wel dat ze er graag weer bovenop willen komen. Allemaal hardwerkende mensen, zoals Rutte dat zo graag zegt. Ik zou zeggen, help ze dan gewoon, werk samen en laat die grote ego’s maar even thuis. Allemaal!

 Het weer en de Tour laat ik aan anderen over, ik heb er niets aan toe te voegen!

Miriam Vaz Dias

Reacties   
0 #1 Femia 05-07-2015 10:08
Mooi artikel Miriam, ben het helemaal met je eens, stop eens met dat ego gedoe. Femia
Citeer
Plaats reactie