Achterkamertjes?

Categorie: Politiek
Geschreven: zondag 14 juni 2015 14:14
Gepubliceerd: zondag 14 juni 2015 14:14
Geschreven door Miriam

Achterkamertjes?

Het zat er al even aan te komen, maar nu is het er toch. Een plan voor belastinghervorming. Be-last-ting-her-vor-ming!!! Nee, nu niet meteen afhaken, het wordt echt nog wel spannend! Voor Diederik en Mark zeker en ook voor Wiebes. Ja, hij heeft natuurlijk ook een voornaam, maar met zo’n grappige achternaam heb je die eigenlijk niet nodig. In gedachte zet ik er wel steeds een K voor. Hij kijkt zo olijk, ik kan er ook niks aan doen.

Waarom belastinghervorming ineens zo spannend is? Tja eigenlijk komt dat door een op zichzelf ook niet zo sexy fenomeen, de Eerste Kamerverkiezingen. Die hebben er namelijk voor gezorgd dat de coalitie met de “constructieve oppositie” (D66, SGP en CU) geen meerderheid meer heeft in de senaat.

Eigenlijk betekent het, dat PvdA en VVD er nu echt alleen voor staan. Niks constructieve oppositie, die bestaat niet meer. Slob, Pechtold en Van der Staaij denken nu aan hun eigen belang. Als ze nu achter het kabinet aan blijven hobbelen, levert dat straks weer minder stemmen op.

Maar Mark en Diederik hebben wel een meerderheid nodig om hun plannen uit te voeren. Dus wat stellen ze voor? Ze houden de deal geheim en gaan vervolgens met alle partijen afzonderlijk praten. Dát heet dus ACHTERKAMERTJESPOLITIEK. Niks met zijn allen in de Tweede Kamer in debat. Wij mogen het niet horen. Nee, stiekem de een na de ander proberen over de streep te trekken. Dat vertellen ze dus gewoon, waar iedereen bij staat!

En nu wordt het spannend! Want hoe doe je dat, hoe krijg je ze allemaal zo ver? Nou zó stel ik het me voor.

 In het Tweede Kamergebouw zijn niet zo veel kamertjes over en het kabinet wil het wel iedereen naar de zin maken natuurlijk. Dus Mark en Diederik en misschien (k)Wiebes en Lodewijk, gaan om de tafel. Wiebes schrijft, daar is hij vast heel goed in. De anderen bedenken hoe ze hun opposanten  kunnen overtuigen. Pechtold bijvoorbeeld, die man houdt van antiek en kunst. Hij wordt dus ontvangen in de mooie kamer. Waardevol schilderij aan de muur, een glanzend kabinet en koffie uit antieke kopjes. Slob en Van der Staaij willen het sober, rechte stoelen, met rieten zittingen, een beetje hoge tafel, zodat je goed rechtop moet zitten en verder geen opsmuk. Misschien een mooie antieke bijbel, achteloos opengeslagen op een tafeltje. O en dan Marianne Timmer, dat wordt een probleem, want waar haal je ineens handgeknoopte tapijtjes en havermoutkoekjes vandaan.  Diederik heeft thuis nog wat vlierbessenthee, dus dat zit wel goed.

De moeilijkste is Sybrand, van hem weet je nooit wat hij wil, die verandert met het weer. Al maak je het kamertje nog zo mooi, hij wil het tóch juist anders. Want hij wil, koste wat het kost oppositie voeren, al is het maar over de koffiekopjes. En dat vertelt hij dan ook trots in het Achtuurjournaal denk ik.

Kijk en zo kun je van het saaiste politieke onderwerp toch nog iets leuks maken.

Miriam Vaz Dias