Hoofdmenu

Het hoofd van Wilders

wilders

Het hoofd van Wilders

Wat er in hem omgaat, is niet een vraag die ik me dagelijks stel. Al word ik af en toe wel gedwongen na  te denken over hem en zijn leefwijze. Zoals toen hij zijn tienjarig “jubileum” vierde als beveiligd Kamerlid. Het hield me bezig omdat ik vind dat ook mensen die anders over de wereld denken dan ik, recht hebben zich uit te spreken en zeker als lid van de volksvertegenwoordiging. Het zou niet nodig moeten zijn om zo iemand in een bewaakte omgeving te laten wonen en nooit meer de gelegenheid te geven zelf naar Albert Heijn of  de dierentuin te gaan, om maar iets te noemen.

Dit gezegd zijnde, kwam ik deze week toch voor vragen te staan die ik vooralsnog niet kan beantwoorden. Wilders was enige weken geleden in Garland, Texas. Hij zou daar, overigens niet als belangrijkste spreker, maar toch,  het woord voeren voor een menigte gelijkgestemden. Bij die gelegenheid zou een prijs uitgereikt worden aan een cartoontekenaar die als onderwerp de profeet Mohammed gekozen had. En niet op een gunstige manier, uiteraard.

Wat er gebeurde, is, denk ik, genoegzaam bekend. Er vond een schietpartij plaats. De daders waren radicale moslims, een politieagent raakte gewond en collega’s van de gewonde schoten de twee daders dood. De toespraak van Wilders ging niet door.

Wat wil het enige PVV-lid nu? Een expositie van genoemde cartoons in het gebouw van de Tweede Kamer! Dat wordt natuurlijk direct verboden, om  de simpele reden dat in dit gebouw alleen geëxposeerd mag worden, wat niet politiek betwistbaar is. Dat staat in het reglement en dat weet hij natuurlijk heel goed! Oké, dan niet. Maar Wilders heeft zijn punt weer gemaakt en krijgt aandacht.

Dan doet hij het anders, hij wil de prenten nu laten zien in zijn zendtijd voor politieke partijen. En dat nu roept bij mij vragen op. Wat wil hij daarmee nou eigenlijk bereiken? Verduidelijking  van zijn standpunten? Tot nu toe deed hij dat met oneliners. Die hebben geen diepgang, maar die bereikt hij ook niet met cartoons. Heeft hij niks inhoudelijks te vertellen in die zendtijd? Dat kan ook, dan is het dus een soort bladvulling. Of is het bedoeld om het klimaat in Nederland nog verder te verzieken.  

Ik ben bang voor het laatste.

Miriam Vaz Dias

Reacties   
0 #2 hanneke 07-06-2015 14:14
Hij misbruikt de cartoons voor zijn eigen zaak. Zo van: zie je wel er zijn beroemde cartoonisten die het helemaal met mij eens zijn!
(vermoed ik).

Wel anders dan anders deze column, je stelt nu ons een vraag.
Citeer
0 #1 Lvdh 05-06-2015 09:43
Hij wil -blijven- kwetsen op een naar mijn smaak verachtelijke manier.
Citeer
Plaats reactie