Hoofdmenu

Aboutaleb of Rutte? Ik zou het wel weten!

 Wat je moet weten over mondkapjes in het OV© Goedkopetreinkaartjes.com

Het coronavirus is er en het zal ook nog wel even blijven. Dat horen we elke dag en al woon ik in Friesland en zijn er niet of nauwelijks besmettingen hier, ik neem die waarschuwing serieus. En ik mag me niet zo voelen, maar met mijn 72 jaar behoor ik zelfs tot de risicogroep. Dat heeft zo zijn consequenties in het dagelijkse leven. Zo ga ik alleen boodschappen doen, liefst tussen zeven en acht bij de grootste Albert Heijn die we hier hebben. Het is daar ruim en ik weet dat ik vrijwel alles kan krijgen wat ik nodig heb. Tot voor kort voelde het ook of de dreiging serieus genomen werd.

Het is altijd rustig zo vroeg in de ochtend. De meeste mensen die je tegenkomt, zijn vakkenvuller of anderszins functionaris in de supermarkt.

Het valt me op dat het houden van afstand niet meer zo automatisch gaat als tijdens het hoogtepunt van de crisis. Even de wenkbrauwen optrekken of demonstratief blijven wachten tot er meer ruimte gegeven wordt, is gewoonte geworden. Buiten, bij de karren, zijn de flesjes met schoonmaakmiddel en de rollen papier regelmatig op. Gek, maar je went aan het gebruik ervan en dan is dat vervelend om te merken. Toen het allemaal nog niet zo vanzelfsprekend was, beging ik de fout om bij een andere winkel een verkeerde spuitfles te pakken, er stonden er meer, één voor de kar kennelijk en één voor de handen. Helaas veegde ik achteloos even over mijn nog nieuwe shirtje. Einde shirtje, er zit nu een grote bleekwatervlek op. Ik heb niet geklaagd, eigen schuld, moet ik maar beter opletten.

Ook de overheid is wat ‘losser’ geworden ten aanzien van het virus. Rutte, de Jonge en Grapperhaus zijn alle drie op vakantie, tegelijk! Zouden ze samen ergens op een terrasje zitten? Netjes op anderhalve meter natuurlijk, babbelend over het weer, het OMT en Van Dissel. Dat ze het allemaal toch maar goed gedaan hebben, aan het handje van Jaap. Ik betwijfel het. In de eerste plaats zijn ze elkaar vast wel even zat en vieren ze vakantie met anderen. Maar ik vraag me vooral af, of het allemaal wel zo goed gegaan is. Natuurlijk, het was, voor de meesten van ons een volkomen nieuw fenomeen. Gevolg, er werd zonder meer geluisterd naar wat Jaap van Dissel en de zijnen van het kabinet en ons, burgers, verlangden. De Kamer leek even buitenspel gezet te worden, maar dat ging gelukkig niet door. Kritische geluiden waren er genoeg voor wie ze horen wilden.

Ik begrijp dat in dergelijke omstandigheden niet alles perfect gaat, maar wat er bij mij maar niet in wil, is dat je dan niet toegeeft, dat je het mis had. In de allereerste plaats geldt dat voor de ouderenzorg. Beschermende kleding ging naar de ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorg konden wel zonder. Het heeft levens gekost en ongelofelijk veel stress bezorgd bij de mensen die voor ouderen en andere zorgbehoevenden zorgden. Waarschijnlijk is het aantal ouderen dat aan corona overleden is, tweemaal zo groot als geteld. Ik bedenk dit niet, het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dit berekend. Ik wacht nog steeds op het moment dat OMT en kabinet toegeven hier een fatale inschattingsfout te hebben gemaakt.

Minder fataal, maar toch ook niet getuigend van goed leiderschap in coronatijden, het halfslachtige beleid met betrekking tot mondkapjes. Wel in de trein, niet in het vliegtuig. Wel in de bus, niet in de taxi. Voor het afstand houden geldt hetzelfde. We mogen allemaal in de bus naar de stad, maar mogen we daar dan ook samen op een terras zitten? De stranden stromen vol, hoezo anderhalve meter? O ja en als je naar een risicogebied bent geweest met vakantie? In andere landen wordt in elk geval de temperatuur gemeten, hier wordt een formulier ingevuld, wat voor waarde heeft dat? Quarantaine wordt ook niet verplicht gesteld. Ik kan nog wel even zo doorgaan, maar inmiddels zijn deze halfslachtigheden genoegzaam bekend.

Deze week was Ahmed Aboutaleb, de Rotterdamse burgemeester op tv. Deze man neemt zijn verantwoordelijkheid, als mondkapjes ook maar een beetje kunnen helpen, pakt hij die kans. Om zijn mensen te beschermen verplicht hij ze op drukke plaatsen in zijn stad. Ik gun Rotterdam zo’n burgemeester, maar o, wat zou ik hem graag in het torentje gehad hebben in deze tijd.

Miriam Vaz Dias

Plaats reactie