Hoofdmenu

Black Lives Matter, ook hier in Nederland!

Blacklivesmatter

 

Bijna twee weken geleden, overleed in Minneapolis Georges Floyd. Een zwarte man, niet agressief of anderszins een gevaar voor zijn omgeving, aangehouden en  vermoord door politiemensen. De man die hem minutenlang een knie op zijn hals zette, werd een dag later vastgezet. Gisteren pas volgden de collega’s die erbij betrokken waren. Intussen zijn er overal in de wereld protestmarsen gehouden. Niet alleen in de VS, ook hier in Europa en bij ons in Nederland.

De eerste grote demonstratie zou plaatsvinden op de Dam in Amsterdam.

Er zouden zo’n vijfhonderd mensen komen, in verband met de coronacrisis was meer toestaan niet wenselijk. Er kwamen er zeker vijfduizend. Anderhalve meter afstand tot elkaar, was niet mogelijk. Burgemeester Femke Halsema werd naar eigen zeggen overvallen door dit aantal en wilde de demonstratie niet opbreken. Bezorgd als ze was om een confrontatie te veroorzaken tussen politie en demonstranten, maar ook omdat ze de actie te belangrijk vond om voortijdig af te breken. Dat eerste argument begrepen velen nog, het tweede niet. Ze had niet mogen zeggen dat ze het onderwerp te belangrijk vond, als burgemeester moet je partijloos handelen, maar mag je ook niet boos zijn over de ongelijkheid in de maatschappij? Dat laatste overstijgt volgens mij partijdigheid. Denk maar aan artikel 1 van de Grondwet. Wij allen zijn voor de wet gelijk!

Minder handig vond ik het dat ze zei dat mensen daar zelf verantwoordelijk waren voor hun gezondheid. Ze brachten wellicht ook anderen in gevaar en op dit moment zijn we nou eenmaal minder vrij dan normaal, wat ons bewegen in de openbare ruimte betreft. Het is te hopen dat het geen gevolgen heeft voor de coronacijfers. Ik houd me er maar aan vast dat het veelal jonge mensen waren en dat velen een mondkapje droegen, al was het dan geen medisch exemplaar. Een ov-kapje zeg maar.  De app-wisseling tussen Femke Halsema en de minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus laat ik voor wat die is. Je kunt die lezen zoals het je uitkomt. Ze halen er beiden hun gelijk uit.

De kranten en televisieprogramma’s stonden bol van de kritiek op Halsema. De partijleiders van rechts buitelden over elkaar heen om te vertellen hoe fout ze het wel niet gedaan had. “Dat mens moet weg!”, riep Wilders zelfs in de Kamer. Daarna volgen de coalitiepartijen. Natuurlijk, ze had het anders kunnen doen, een app is gauw de wereld in gestuurd met waarschuwingen omdat de anderhalve meter niet gehandhaafd werd. Zelf op het podium gaan staan, ze was er immers, en vertellen dat het te veel was en dat iedereen op huis aan moest gaan, had ook gekund. Maar de consequenties, die dat gehad zou hebben, zullen we nooit te weten komen.

De dagen erna volgden demonstraties in Den Haag en Rotterdam. In Den Haag was het Malieveld groot genoeg, in Rotterdam bleek de Erasmusbrug te klein. Maar eerlijk is eerlijk, de respectievelijke burgemeesters van die steden hadden gezien waar het misging in Amsterdam en konden de zaak in de hand houden. Het optreden van burgemeester Halsema was niet handig te noemen, maar ik vind het onterecht om haar zo zwaar te bekritiseren. En aftreden hoeft zeker niet! Dat verdient ze echt niet.

En dan onze premier die er nu ineens achter lijkt te komen dat de tijd van Zwarte Piet erop zit. Hij heeft er wel heel erg lang over gedaan, maar nu zegt hij toch dat het Sinterklaasfeest voor iedereen een feest moet zijn. Ik ben blij met die uitspraak, maar nu wil ik ook zien dat hij ernaar handelt!

Miriam Vaz Dias

Plaats reactie