Hoofdmenu

Ook wij zijn verantwoordelijk voor vluchtelingenkinderen!!!

DeGoedezaakDe Goede Zaak©

We weten inmiddels alles van de verspreiding van het coronavirus, lijkt het wel. Termen als groepsimmuniteit, anderhalvemetermaatschappij, COVID-19 en zelfs reproductiegetal hebben voor ons nauwelijks nog geheimen. We zijn er de afgelopen twee maanden mee doodgegooid, al is dat misschien niet zo’n prettige term in dit verband. Sorry! Het lijkt ook nergens anders meer over te gaan. Als we elkaar tegenkomen of bellen, er is nog maar één gespreksonderwerp. Al het andere lijkt ver weggezakt. De eikenprocessierups heeft het nog even geprobeerd, maar omdat bestrijders daarvan persoonlijke beschermingsmiddelen nodig hebben, is dat onderwerp ook maar losgelaten. Klimaat, we horen er maar sporadisch over. Of het moet zijn dat iemand opmerkt dat we toch wel minder CO2 uitstoten op het moment. Voor hoe lang trouwens?

Echter, er zijn onderwerpen die we niet onder het tapijt mogen vegen,

die ons bezig moeten houden. Neem de vluchtelingenkinderen in Griekse kampen. Kinderen die er alleen voorstaan, geen ouders hebben, groot risico lopen op besmetting met dat door ons zo vervloekte virus. Ja, want we kunnen niet op vakantie, mogen geen feestjes geven, we hebben geen Eurovisiesongfestival, überhaupt geen festivals dit jaar en, ook zo erg, de betaald-voetbalcompetitie gaat niet door. Ik weet dat ik mensen groot onrecht doe door onze problemen te bagatelliseren, dat is bepaald niet mijn bedoeling, want ook hier zijn mensen erg ziek, zijn er veel overleden en ligt het land economisch zo ongeveer stil. Ik vergeet dat niet, maar ik ben toch zo vrij even terug te gaan naar die kinderen.

Een stuk of tien landen in Europa hebben al kinderen opgenomen, terecht. Maar Nederland? Nee hoor, mevrouw Broekers-Knol en ook onze minister-president denken er niet over! Laat ze maar naar het vasteland van Griekenland brengen, daar betalen we dan wel voor, blijven ze tenminste hier ver vandaan. Genegeerd wordt ook, dat een groot aantal gemeenten heeft laten weten bereid te zijn kinderen op te vangen. Het maakt me zo boos, ik schaam me voor ons land, lid van de EU, welvarend, ja, zeker ook in een economische crisis. We hebben allemaal nog te eten en een bed om in te slapen. Voor daklozen zorgen de gemeenten ook en er zijn gelukkig voedselbanken. We vervuilen ook niet, vaak handen wassen is geen probleem, er is schoon water beschikbaar en we hebben de ”luxe” dat we anderhalve meter uit elkaar kunnen blijven. In die kampen zitten ze veel te dicht op elkaar ook nog.

Is het echt zo veel gevraagd om aan anderen te blijven denken? Te doen wat we aan die kinderen verplicht zijn? Nee toch? Ik ben oprecht blij dat we in staat zijn om voor de sectoren die het hier zwaar hebben, de Horeca, de kunstensector, ZZP’ers enzovoort een eerste steun in de rug te kunnen geven. Dat is nodig, absoluut. Maar het ontslaat ons niet van onze humanitaire plicht. Er staan daar echt jonge levens op het spel en we kunnen er wat aan doen! Laten we er vooral niet over zwijgen. De ellende is té groot…

Miriam Vaz Dias

Plaats reactie