Hoofdmenu

Mark Rutte groeit in zijn rol, maar hij blijft egoïstisch denken

corona

De middeleeuwen liggen ver achter ons en toch hebben we er beelden van. In ons hoofd wel te verstaan, video’s waren er nog niet in die tijd. En hoewel velen van ons de Tweede Wereldoorlog vaak in zwartwit voor zich zien, hebben de middeleeuwen kleur. Voor mij is het veel bruin, mosgroen en geel, aardse tinten zeg maar. De straten waren vies, stoffig dan wel modderig, afhankelijk van het weer. En als er ziektes uitbraken, waren die heftig, de pest bijvoorbeeld, kostte hele volksstammen het leven.

Tot vorig jaar dachten we het in deze tijd allemaal wel in de hand te hebben.

Als er al enge ziektes waren, zoals ebola bijvoorbeeld, was dat ver van ons bed. Ach ja, Afrika, zal wel met onhygiënische omstandigheden te maken hebben, dachten we dan al gauw. Dat bleek een misrekening. Een pandemie kan zich ook nu en hier nog voordoen. Misschien verspreidt het coronavirus, of Covid-19, zich in onze tijd nog wel sneller dan in de middeleeuwen. Mede dankzij onze eigen overmatige reislust. We willen steeds vaker en liefst ook steeds verder weg. Klimaatverandering ten spijt. We vliegen overal heen en varen met duizenden tegelijk op cruiseschepen als flatgebouwen.

Toen het coronavirus zijn tocht begon in Wuhan, dachten we nog dat het ons niet zou raken. Wij in de westerse wereld en speciaal in Nederland, hadden alles immers geweldig voor elkaar? Goed georganiseerde gezondheidszorg, zeker, al was er heel veel bezuinigd. Op personeel én op voorzieningen. Het moest allemaal maar wat minder. En nu blijkt dat we tekort komen, veel zelfs. De mensen in de zorg werken zich uit de naad, zijn met te weinig, ja geen wonder, als dat werk zo onderbetaald wordt. Mark Rutte en zijn team kunnen niet ophouden met benadrukken dat die mensen zulk goed werk doen. Dat moeten ze maar goed onthouden, voor straks, wanneer de crisis voorbij is en de mensen in de zorg om een redelijk salaris vragen!

Ook goederen komen we tekort, IC-bedden, beademingsapparatuur en mondkapjes. Ik snap wel dat dat niet allemaal te voorzien was, maar bescheidenheid past ons wel, voor er weer kritisch gedaan wordt over de zorg in andere werelddelen. En als we het daar nu toch over hebben, in Moria, Griekenland zitten zo’n 22.000 vluchtelingen in een kamp waar weinig tot geen voorzieningen zijn en als ze er al zijn, zijn ze berekend op hoogstens een kwart van de mensen die er nu verblijven. En gezondheidszorg? Artsen en verpleegkundigen worden door hun thuislanden teruggeroepen, omdat daar meer mensen nodig zijn.

Er werd een dringend beroep gedaan op de landen van de EU om op zijn minst daar de ouderloze kinderen weg te halen en op te vangen. Een aantal landen gaf er gehoor aan, uiteraard, zou je zeggen. Ja, maar Nederland dus niet. Staatssecretaris Broekers-Knol (Migratie, VVD) zegt desgevraagd dat het opnemen van vluchtelingenkinderen volgens de Nederlandse regering niet bijdraagt aan „een structurele oplossing” en dat Nederland daarom geen gehoor geeft aan die oproep. Dat wil Nederland pas als álle Europese lidstaten het ook doen. Wel zegde Broekers-Knol extra steun toe aan Griekenland in de vorm van spullen en expertise. Die spullen bestaan dan uit extra grensbewaking, onder andere drones om te zien of niet iemand stiekem probeert binnen te komen. Een groot aantal gemeenten heeft aangegeven kinderen te kunnen opvangen, maar het blijft NEE!

Er kwam vorige week ook een EU-top over de coronacrisis in met name Spanje en Italië. Daar gebeurde hetzelfde! Mark Rutte bestond het om financiële hulp op korte termijn te weigeren. “Hadden ze maar zuiniger moeten zijn. Wij hebben zelf ook een pot geld voor probleemsituaties”. Ja dat zal wel, maar hij vraagt wel om geld uit Europa voor bloemtelers en vissers. Nou heb ik niets tegen bloemtelers en tegen vissers evenmin, maar ik schaam me rot! We zijn zo’n beetje het welvarendste land van Europa, maar kinderen uit de nood helpen of landen waar de coronacrisis op zijn heftigst is laten we gewoon barsten. En waarom? Ik durf het bijna niet op te schrijven, maar zou zomaar alles te maken kunnen hebben met verkiezingsretoriek. Zieltjes winnen in de rechtse hoek... Zo dacht men zelfs niet in de middeleeuwen.

Miriam Vaz Dias

Plaats reactie