Hoofdmenu

Gij zult niet wegkijken, zeker niet waar het de vluchtelingen betreft!

Lesbos© Metro

De meeste mensen zullen het niet gemerkt hebben, de griepepidemie in Nederland is voorbij! Die was er echt hoor, vanaf eind december zo ongeveer, maar niemand had het er over, af en toe een klein berichtje in de krant, liefst met een foto erbij van iemand die diep onder de dekens koorts ligt te hebben, zakdoekjes, paracetamol en een glas water op het nachtkastje. Maar goed, die hebben we weer gehad, we hebben nu het nieuwe Corona-virus, officieel COVID-19 genaamd.

Dat het in China ontstaan is, zich vandaar verspreid heeft onder andere op cruiseschepen, ik hoef het er helemaal niet over te hebben.

We worden doodgegooid met nieuws en non-nieuws hierover. Veel artikelen, liefs over meerder pagina’s in de kranten, het NOS-journaal besteedt er de helft van het totale nieuwsbulletin aan, om er vervolgens aan toe te voegen dat wie nog niet genoeg weet, verder kan lezen op Liveblog en app! Journalisten reizen van hot naar her en staan dan voor een of ander ziekenhuis hun verhaal te doen. Alsof dat laatste iets toevoegt.

Genoeg hierover, ik vind dat er ander nieuws op de voorgrond zou moeten staan en dat is het vluchtelingenprobleem in Griekenland, op Lesbos, maar ook aan de grens tussen Syrië en Turkije. Het drie jaar geleden gesloten akkoord, Turkije-deal genoemd, was meteen al een schandalige, om niet te zeggen, misdadige misser. Een bak geld naar Erdogan, met de bedoeling Europa vooral af te sluiten voor vluchtelingen. Resultaat, er zitten er in Turkije nu bijna vier miljoen. Dat kan natuurlijk niet goed gaan, maar ja, wij zitten er hier niet mee toch? Laat Erdogan zich er maar mee redden! En nu is Erdogan geen lieverdje, allerminst zelfs, maar hier heeft Europa zijn plicht toch heel erg verzaakt.

Ondertussen zitten er tienduizenden vluchtelingen in mensonterende omstandigheden op de Griekse eilanden voor de Turkse kust, vooral op Lesbos. Fatsoenlijk sanitair ontbreekt, er is onvoldoende voedsel en water en dan heb ik het nog niet eens over de primitieve “tentjes” waar families niet eens warm en droog kunnen blijven.

Deze week barstte de bom, Erdogan wil de vluchtelingen niet meer vasthouden, omdat hij vindt dat de wereld hem in de steek laat in zijn strijd in Syrië en stuurt groepen mensen naar de Griekse en dus ook de Europese grens. En wat doet Europa? Dat stuurt geld naar Griekenland, niet om mensen te helpen, nee, voor extra grensbewaking in de vorm van waterkanonnen en traangas, helikopters enzovoort. Het is diep droevig allemaal. Stel je voor dat ze hierheen komen!

Maar er was een klein lichtpuntje. De hulporganisaties deden een beroep op burgemeesters van Nederlandse steden om vijfhonderd alleenstaande kinderen op te nemen, zij zijn natuurlijk extra in gevaar, ontvoering en misbruik liggen op de loer. Leiden was de eerste stad en er volgden er nog minstens zes. Zij konden die kinderen best opnemen. Hè hè, dacht ik nog, er gebeurt eindelijk wat. Maar nee, ik had buiten de waard gerekend, of liever de waarden, mevrouw Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris voor vluchtelingenzaken en premier Rutte waren het er niet mee eens. Eerst maar eens kijken wat andere Europese landen doen! Alsof die kinderen daar op kunnen wachten.

Je schaamt je zo langzamerhand dood om Nederlander te zijn. Met al onze welvaart kunnen we niet eens vijfhonderd kinderen opvangen. En ja, ook Europa moet zich diep schamen. We zijn met zijn 500 miljoenen nota bene.

Bij de Auschwitz-herdenking sprak iemand over het elfde gebod, Gij zult niet wegkijken, dat geldt ook voor de vluchtelingen. Mark en Ankie, neem eindelijk je verantwoordelijkheid. Niet wachten tot andere landen iets doen, maar het goede voorbeeld geven!!!

En die corona-crisis? Laat dat maar aan RIVM en GGD ’s over en houden jullie je maar bezig met wat voor veel meer mensen levensbedreigend is.

Miriam Vaz Dias

Plaats reactie