Hoofdmenu

Petje af voor de onderzoeksjournalistiek

 onderzoeksjournalistiek 2

Wat is dat toch tegenwoordig in Den Haag? Er gaat vrijwel geen week voorbij of er is wel een overheidsapparaat dat negatief in de schijnwerpers staat. En sommige diensten lijken er een abonnement op te hebben. De Belastingdienst bijvoorbeeld, twee jaar geleden werd er bedacht dat die wel wat ingekrompen kon worden. Vertrekkend personeel kreeg zo’n aardige premie mee, dat er ineens veel te veel mensen opstapten. Inmiddels is een deel weer terug.

Daar is het overigens niet veel beter van geworden, denk maar aan al die mensen die zogenaamd gefraudeerd hadden en nu nog niet uit de brand geholpen zijn. Het heeft al twee staatssecretarissen de kop gekost.

Een andere uitglijder was en is het CBR. Je mag je handjes dichtknijpen als je rijbewijs nog even meekan. Nog even en je moet al verlenging gaan aanvragen op het moment dat je je nieuwe rijbewijs in handen krijgt. En het zijn niet alleen de vijfenzeventigplussers hoor, als je het ongeluk hebt, dat je om een andere reden een medische keuring moet hebben, hoef je niet alleen in de wachtkamer van de arts plaatsnemen, je zult nog veel meer geduld moeten opbrengen in die van het CBR. Dat geldt dus ook voor mensen die niet zonder auto kunnen voor hun werk.

En dan nog eentje, de IND, de Immigratie- en Nationalisatiedienst. Er is een groot tekort aan mensen daar, gevolg is dat mensen die asiel aanvragen, jaren in een asielzoekerscentrum moeten zitten tot ze aan de beurt zijn. Hun kinderen gaan hier naar school, leren de taal, krijgen vriendjes hier en dan vindt de overheid het vreemd dat die gezinnen na vijf jaar niet meer wegwillen! Ik las laatst over een gezin in Bergum met twee zoons, twaalf en veertien, meen ik, van wie de vader al dertig jaar hier was, de jongens waren hier geboren. Het papier dat de vader had, was niet het goede. Ze zouden alsnog worden uitgezet. De rechter vond dit niet en wat doet de IND? Die gaat in beroep, alsof rechters, advocaten en IND-medewerkers niets beters te doen hebben.

Goed, over politie, en de ministeries van Defensie, Onderwijs en (Jeugd-)zorg heb ik het nog niet eens. Waar het mij om gaat is, hoe wij erachter komen dat het in Den Haag weer eens slecht geregeld is. Nee, dat is niet door de Tweede Kamer die er wel zit om de regering te controleren. Die komt pas in tweede instantie aan bod. Het is de onderzoeksjournalistiek die steeds meer zorg draagt voor het boven water krijgen van misstanden. Om er een paar te noemen, de schrijvende pers zoals de Volkskrant en de NRC. De NOS en RTL dragen ook hun steentje bij en dan zijn er nog omroepen met tv- of radioprogramma’s. Ik noem de VPRO met Argus en AVRO-Tros met Radar. In 1992 is de Wet Openbaarheid van Bestuur aangenomen en sindsdien heeft iedereen toegang tot stukken, brieven en mails die men bij de overheid uitwisselt, onderling of met buitenstaanders. Die wet is een aanwinst gebleken en de pers weet hem te gebruiken.

Als zij weer eens iets hebben ontdekt, wat niet klopt, dán pas worden er in de Kamer vragen over gesteld, komt er op zijn best weer een commissie bij, die de zaak onderzoekt. Dat kan en moet beter! Er gaat veel kostbare tijd verloren.

De social media staan regelmatig in een kwaad daglicht en over het algemeen is dat terecht. Er wordt wat geroeptoeterd op Twitter en Facebook. Maar laten we toch vooral blij zijn met onze traditionele nieuwsmedia. Dankzij hen worden er heel wat misstanden opgespoord en aan de kaak gesteld.

Miriam Vaz Dias

Reacties   
+1 #1 Jan H. Kila 31-03-2020 13:55
Miriam,
Even snel gelezen, maat wat jammer dat je de meest onafhankelijke en actieve Follow The Money niet noemt. Ze hebben een niet zo gemakkelijk toegankelijk podium, maar ze zijn wel heel scherp.
Groet Jan
Citeer
Plaats reactie