Hoofdmenu

Rutte, geen boerenverstand, maar boerenangst!

RutteSchouten © Volkskrant

De boeren maken het ons niet makkelijk. Een paar weken terug schreef ik een column waarin ik mijn begrip uitsprak voor hun problemen. In het kort kwam het hierop neer, dat ieder van ons graag een goed belegde boterham wil, ook de boer. Dat wij daarom een redelijke prijs moeten betalen voor het product dat de boer levert, maar dat de bovenmatige export best wat minder kan. Boeren zouden dus niet afhankelijk moeten zijn van de export. Van hun kant mag je dan verwachten dat zij meedenken over de klimaatcrisis die ons allemaal boven het hoofd hangt.

De afgelopen week nu, veroorzaakte bij mij grote irritatie.

Inmiddels had het kabinet een spoedwet voorgelegd aan de Tweede Kamer. Daar werd die aangenomen, maar de Eerste kamer moet zich ook nog uitspreken en daarover is nog geen uitsluitsel. Er wordt wel aan gewerkt. Intussen gaan de boeren onverminderd door met actievoeren en dreigen met acties. Om maar iets te noemen, de Friese boeren willen morgen het parkeerterrein van Wetterskip Fryslân, (Waterschap Friesland) volstorten met bagger. Dit heeft eigenlijk niets met de andere acties te maken, het gaat om verhoging van de tarieven voor de boeren, maar alles wordt aangegrepen om dwars te liggen, zeg maar gerust te pesten.

Als voorgaande het ergste was, oké, dan had ik daar nog vrede mee kunnen hebben, maar veel erger dan dat zijn de uitspraken van de voorman van Farmers Defence Force. Hij vergeleek de problemen van de boeren zonder enige schaamte met wat de joden in de tweede wereldoorlog overkomen is. Om maar iets te noemen, ‘deportatie’ wordt het genoemd als er boeren zijn die te dicht bij een natuurgebied zitten en geholpen worden om een andere plek te vinden om te boeren. De boeren zouden ook ‘vervolgd’ worden. En ga zo maar door. Ook na uitgebreide kritiek vanuit allerlei hoeken van de samenleving, weigert de organisatie die woorden terug te nemen.

Vanmorgen waren de boeren uitgenodigd bij de premier voor een ontbijt! Dat had ik toch maar even anders gedaan, als ik Rutte was. Gezien die uitspraken had hij ook kunnen zeggen, dat praten altijd moet, maar dat de omstandigheden niet bepaald uitnodigen tot een gezellig ontbijtje. Na afloop meldde de premier dat er indringend over het onderwerp gesproken was en dat hij het daarbij wilde laten. Ik vind het beschamend. Allereerst tegenover de overlevenden en nabestaanden van de Jodenvervolging, maar ook tegenover hun collega-boeren die hier niet achter staan en nu op een hoop gegooid dreigen te worden met deze onbenullen. De minister-president had ook de FDF kunnen uitsluiten van het ontbijt en een apart woordje met die club kunnen spreken. Overigens, de andere boerenorganisaties hebben zich ook niet absoluut gedistantieerd van de uitspraken van Mark van den Oever, dus die hadden ook wel thuis een boterhammetje kunnen eten.

Tot slot nog dit, de boeren blokkeerden Vliegveld Eindhoven een halve dag en werden daarvoor niet bestraft, van de klimaatactivisten die op Schiphol een actie hielden, waarbij de reizigers ongehinderd hun weg konden vervolgen, werden er vijfentwintig gearresteerd! Ik heb niet gehoord dat van die laatste groep ook een delegatie mocht komen ontbijten in het Torentje!

Miriam Vaz Dias

Plaats reactie