Hoofdmenu

De stuitende arrogantie van Klaas Dijkhoff

 Dijkoff

Het vertrouwen in de Haagse politiek is nog niet vaak zo laag geweest als op dit moment. Nu mopperen we wat af tegenwoordig, over stikstofuitstoot en snelheidsbeperking, vreugdevuren en natuurgebieden. Soms terecht, maar vaak ook niet. Als je sommigen moet geloven, wordt ons van alles afgenomen. Dus wordt er op Twitter en andere sociale media gescholden en getierd. Het maakt er het leven niet aangenamer op.

Soms echter maken politici het er zelf naar. Neem Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter voor de VVD in de Tweede Kamer. Hij maakte het wel heel bont.

De Volkskrant liet na onderzoek weten, dat Klaas behalve de 120.000 euro die hij als Kamerlid ontvangt, ook nog eens een wachtgeld van 37.000 euro per jaar toegeschoven kreeg, omdat hij in een vorige kabinetsperiode staatssecretaris geweest was en een ook nog een blauwe maandag minister van Defensie. Nu is dat op zichzelf niet onwettig, sterker nog volgens de regels heeft hij daar recht op.

Wat mij mateloos irriteerde, was dan ook niet dat hij het geld opgestreken had, maar zijn reacties in de pers, toen hem ernaar gevraagd werd. Aanvankelijk was hij niet van plan de toelage stop te laten zetten. Het was immers zijn recht! Voor een VVD’er die de mond altijd vol heeft over mensen in de bijstand of met een andere minimumuitkering, die misbruik zouden maken van de voorzieningen, vind ik het ongehoord. Vervolgens werd bekend dat meneer ook nog 4900 euro per jaar reiskostenvergoeding krijgt en dat is geheel ten onrechte, want hij verplaatst zich in een auto met chauffeur van de VVD en niet met het openbaar vervoer, waarvoor de vergoeding bedoeld is. Zijn excuus? Hij wist niet dat hij het kreeg, nooit op zijn “loonstrookje” gekeken. Nee, als je zo’n slordige 13 mille per maand op je rekening krijgt, valt die vierhonderd euro niet op natuurlijk. Maar het is wel de arrogantie ten top!

Voor Rutte en de VVD is het de zoveelste misser op het gebied van “financiële integriteit” van een vooraanstaand lid. Ze hebben daar een streng reglement voor, vertelt Rutte regelmatig, maar wellicht vergeet hij er gebruik van te maken als het nodig is. Klaasje is wel even kroonprins af, lijkt me zo en het zal de partij zeker ook stemmen gaan kosten. Als de kiezer er zelf niet opkomt, zullen andere partijen de blunders op een daarvoor geschikt moment zeker in herinnering brengen. Inmiddels heeft Dijkhoff besloten in het vervolg het wachtgeld meteen na ontvangst terug te storten, (de inmiddels ontvangen ton houdt hij wel) en de reiskostenvergoeding van de afgelopen jaren terug te betalen. Alles bij elkaar toch ook nog meer dan 12.000 euro.

De discussies over de forse bedragen die ermee gemoeid waren, kregen nog een extra wrang smaakje doordat deze week ook de kwestie aan de orde was van mensen die door de Belastingdienst ten onrechte als fraudeurs werden weggezet. “Schuldig tot het tegendeel bewezen was”! De slachtoffers, want dat zijn het, raakten banen kwijt, hun relatie, of hun huis. Hun leven werd verziekt doordat onmenselijk strengheid het parool was, mede of zelfs vooral door toedoen van de politiek van de VVD in vorige kabinetten.

Bij het debat over de Belastingdienst heb ik Klaas Dijkhoff niet gezien. Ik stel voor dat hij verplicht wordt in gesprek te gaan met de mensen die zo gekneveld zijn door de overheid.

Miriam Vaz Dias

Reacties   
+1 #1 Dini van de Ven 05-12-2019 21:55
Sterk verhaal Miriam en vooral je laatste zin. Ik sluit me daar bij aan!
Citeer
Plaats reactie