Hoofdmenu

Mark Rutte: “Oeps, vergeten!”

Vroem

Wie beweert dat we in rustige tijden leven, heeft het mis. Als we bij Nederland blijven en ons beperken tot de laatste elf jaar, is er heel wat gebeurd. De ramp met de MH17, de vluchtelingencrisis, verval van de jeugdzorg tot een puinhoop. Personeelstekorten in zorg en onderwijs. Kortom, Rutte heeft het best druk gehad. Maar wat roept hij vorige week over de stikstofcrisis? “De grootste ramp die ik in mijn regeringsperiode heb meegemaakt”. Nou snap ik dat wel, Rutte is wat vergeetachtig. Over de 74 doden bij een luchtaanval in Irak zegt hij, dat hij zich niet kan herinneren dat iemand hem dat verteld heeft. Dat was ook al zo met die bonnetjes, misschien moest men het maar eens aan zijn ambtenaren vragen. Zij wisten het misschien, maar sorry, hij wist van niks.

Die stikstofcrisis is trouwens helemaal niet zo nieuw als hij het wil doen voorkomen. Hij weet zeker ook niet meer dat het Europese Hof van Justitie hem vorig jaar al op de vingers getikt heeft over het feit dat Nederland veel te veel CO₂ de lucht in laat gaan. Om het nog maar niet over de internationale klimaatconferenties, waar ook hele delegaties Nederlanders op af gestuurd werden en waar grote beloftes gedaan zijn, ook door ons land. Nederland het braafste jongetje van de klas? Niets in minder waar.

Eén ding heeft onze minister-president wel heel goed onthouden, in een van zijn vorige kabinetten mocht mevrouw Schultz van Hagen langs de snelwegen bordjes ophangen met 130 erop. Dat was feest! Leuk voor de mensen en ondertussen bracht het aardig wat extra accijns in het laatje, want al dat gerace kost veel meer brandstof, lekker meegenomen. Fijnstof? CO₂? Wat was dat ook al weer? Nee, wij zijn VVD’ers en we houden van doorrijden. O ja en we willen ook graag weer racen op Zandvoort, voor de mensen in het land natuurlijk, die hebben dat zo gemist!

Maar nu is het afgelopen met de pret, de Raad van State én de commissie Remkes hebben het hem ingepeperd, er moet wat gebeuren. Drie factoren spelen de hoofdrol, de boeren, de bouw en het verkeer. Nu hebben die boeren wel heel grote trekkers en ze kunnen het verkeer behoorlijk dwars zitten. Rutte wil ze ook graag te vriend houden, dus over het aanpakken van die groep denken hij en zijn kabinet nog na. De bouw vormt een complex probleem, dat is echt waar want we hebben die huizen hard nodig en de regels wat betreft natuurgebieden zijn streng. Nu los je het laatste niet op door de duinen naar de Veluwe te verplaatsen, dat is duidelijk en in de Randstad zijn ook niet veel koeien, dus moet de vermindering van de stikstofuitstoot voorlopig toch echt van het verkeer komen.

Dus terug naar 100 kilometer per uur dan maar. Dat is het snelst geregeld. Maar dan alleen overdag! Overigens zijn ze in de haast vergeten dat in de Randstad op de meeste wegen nu ook al 100 de grens is en dat dus daar, waar het meest uitgestoten wordt, er niet veel zal veranderen. Maar oké, landelijk gezien hopelijk minder files, minder ongelukken, minder uitstoot en op korte termijn te regelen. Maar hoe breng je dat als Vroempartijman? Je kijkt gewoon heel moeilijk en zegt dan dat dit de grootste crisis is die je in je carrière hebt meegemaakt.

Rest mij nog één vraag: vorige week deed de rechter uitspraak over de kinderen van IS’ers* . De regering moet zijn best doen om die kinderen hierheen te halen en snel ook. Doet hij daar nu ook wat aan? Of verstopt hij zich achter zijn crisis en hoopt hij dat wij ook zo vergeetachtig zullen zijn?

Miriam Vaz Dias

*Op dit onderwerp kom ik later terug.

Plaats reactie