Hoofdmenu

Een gezonde veestapel of stapelboeren, waar kiezen we voor?

 Boerenopstand2019

Tractoren zijn niet gemaakt voor de lange afstand. Verbruik wordt dan ook niet berekend per kilometer, maar per uur. Voor zover ik heb kunnen nagaan, verbruikt de gemiddelde tractor zo’n vijf liter diesel per uur. Normaal gesproken zit een boer gemiddeld waarschijnlijk hooguit een paar uur per dag op zo’n enorme machine, maar gisteren en vandaag moet naar mijn idee de CO2-uitstoot een behoorlijke piek vertoond hebben. Met de tractor van Groningen naar Den Haag en weer terug, dat is een dagtaak! Je bent zo acht uur onderweg, nou reken maar uit.

Nu kun je zeggen dat het voor ‘het goede doel’ was, maar daar heb ik toch bedenkingen bij.

Het wil niet zeggen dat ik die boeren helemaal niet begrijp. Net als de gemiddelde zakenman, wil ook de boer een goed belegde boterham. Hoe hij dat doet? Een voorbeeld: hij heeft veel koeien, heel veel varkens, of nog meer kippen. Via de computer kan hij zien hoeveel melk Berta geeft, wanneer een zeug, (hebben varkens ook namen?) biggetjes zal werpen of hoeveel vocht en voedsel de kuikentjes nodig hebben. Dat laatste gaat trouwens nogal eens mis, was vorige week in de krant te lezen. Om te voorkomen dat de dicht op elkaar levende dieren ziek worden, krijgen ze speciaal geselecteerd voer en indien nodig, antibiotica. Voor de verbouw van voer wordt kunstmest gebruikt.

Er zijn ook andere boeren, zeg maar, meer zoals de boer die we van vroeger kennen. Zijn veestapel is klein, hij gebruikt geen kunstmest en geeft geen antibiotica. Hij mag zich biologische boer noemen en levert aan de slager. Zijn bedrijf vraagt wel meer ruimte. De koeien lopen een groot deel van het jaar immers buiten. En eerlijk is eerlijk, zo onttrek je meer terrein aan de natuur, een nogal schaars goed in ons land. Alhoewel, voor mij is een weiland met koeien ook een stuk natuur. Die enorme varkensstallen met kunstmatig gereinigde lucht en geen uitloop daarentegen vind ik vreselijk, net als die kippenschuren, met zoveel vierkante centimeter per kip.

Maar uiteindelijk moet het vlees en/of de zuivel een inkomen opleveren, want zoals gezegd, ook de boer wil goed leven en terecht. Wat doet die boer nu met zijn grote bedrijf? Zijn producten worden grotendeels geëxporteerd, maar liefst 70% van het in Nederland geproduceerde vlees gaat naar het buitenland, of verkocht als kiloknallers in de supermarkt. Bij de slager ligt het vlees van de biologische boer met een ander prijskaartje. Om te zorgen dat de uitstoot vermindert, zullen er bedrijven moeten verdwijnen. Dat is niet bijzonder, er zijn behoorlijk veel boeren die best willen stoppen, als het rijk maar voor compensatie zorgt. Vervolgens moet er minder geproduceerd worden. Dat kan echter niet betekenen dat de boer dan maar op een houtje moet bijten.

En kijk, daar komt de consument om de hoek kijken, want boeren mogen dan veel CO2-uitstoot veroorzaken, wij zijn wel mede verantwoordelijk. Een deel van de oplossing ligt bij de afnemers van het product. Allereerst kunnen wij wel wat minder vlees eten. Dat wil niet zeggen, dat we allemaal ineens vegetariër moeten worden. Nee hoor, maar laten we die kiloknallers vergeten en voor het vlees dat we eten, een goede, eerlijke prijs betalen. Ik weet dat veel mensen op de kleintjes moeten letten, maar minder vlees van betere kwaliteit hoeft niet duurder te zijn. Een of twee keer in de week geen vlees moet voor ons allemaal kunnen en vis moeten we ook niet vergeten natuurlijk! Vervolgens gaan we minder exporteren, als wij een redelijke prijs betalen voor een kwalitatief goed kippenpootje of een mals stukje vlees kan de boer beter verdienen met minder vee. Geen varkensflats meer, geen gestapelde, half uitgedroogde kippen of in hokjes opgroeiende kalfjes.

En als ze dan niet meer met al die trekkers de weg op gaan, geen deuren meer kapot rijden bij een provinciehuis, de burger niet de schuld in de schoenen schuiven, dan komt het vast wel weer goed tussen de boeren en ons.

Miriam Vaz Dias

Reacties   
+1 #1 Marjan van der Meer 18-10-2019 15:09
Mooi en duidelijk verhaal Miriam. Ontdaan van alle heftige emoties en teruggebracht naar heldere eenvoud. En wij kunnen zelf iets bijdragen. Ook niet onbelangrijk! Dankjewel.
Citeer
Plaats reactie