Dit geweldige recept van Rianne Buis komt uit Trouw. Ik was er zo enthousiast over en vond haar verhaal zo leuk dat ik het in zijn geheel overneem. Hopelijk neemt ze het mij niet kwalijk!
Tussen Tanger en Rabat stapte een chique Marokkaans meisje in de treincoupé die ik deelde met zwaargesluierde vrouwen. Ze kwam naast me zitten, opendc een Frans tijdschrift en was al spoedig verdiept in de kookpagina’s. Een kans uit duizenden! Gedurende de rest van de reis deed Saloua minutieus verslag van de eetgewoonten in haar land, en ik bleef maar vragen en schrijven. Ze beschreef me talloze Marokkaanse specialiteiten. Zoals dit speciale gerecht van haar moeder: een ovenschotel van vis en groenten.
Het is authentiek om er een hele vis voor te gebruiken, zoals een zeebrasem of zeebaars. Maar vis in z’n geheel is bij ons minder geliefd (en niet altijd verkrijgbaar). In plaats daarvan voldoen verse visfilets uitstekend, bijvoorbeeld kabeljauw, zeewolf, schelvis of zeeduivel.
Verse koriander, hete pepersaus (harissa) en specerijen zijn de smaakmakers in dit exotische gerecht. Harissa is te koop in Midden‑Oosterse winkels, en is te vervangen door sambal oelek met wat gemalen komijn erdoor.
Voor 4 personen:
6 eetlepels fijngehakte verse koriander,
6 eetlepels fijngehakte (platbladige) peterselie,
2 theelepels oregano,
1 eetlepel paprikapoeder,
1 eetlepel gemalen komijn (djinten),
1 theelepel zwarte peper,
1/2 eetlepel (zee)zout,
ca.1.5 dl extra vierge olijfolie,
4 eetlepels limoen‑ of citroensap,
theelepeltje harissa of sambal oelek,
3 tenen knoflook,
ca. 700 g verse witte visfilets,
500 g romatomaten,
1 groene paprika,
1 rode ui
Roer de verse kruiden, de specerijen, het zout, de olie en het limoensap goed door elkaar. Voeg harissa naar smaak toe en pers de gepelde knoflook boven de olie uit. Bestrijk de visfilets aan beide kanten met de kruidenolie en laat ze minstens 15 minuten intrekken. Verwarm de oven voor op 180° C. Snijd de tomaten in plakjes, de paprika in reepjes en de ui in dunne ringen. Leg de helft van de tomaat, paprika en ui in een ingevette ovenschaal, en bestrijk de groenten royaal met de kruidenolie. Leg de visfilets erop, verdeel de rest van de groenten over de vis en giet de rest van de kruidenolie erover. Bak de schotel in ca. 25 minuten gaar. Schakel de oven tegen het einde van de baktijd naar 225° C, zodat de bovenkant licht bruint.
Rianne Buis
Recente reacties