nog zo’n heerlijk recept uit de joodse keuken. Niet te vaak eten, er zitten nogal wat calorieën in hoor, maar ze zijn de zonde waard…
Ingrediënten
- 500 gram rauwe geschilde aardappel
- 1 kleine witte ui
- ¼ theelepel zout
1 ei goed losgeklopt
- 30 gram tarwebloem
- Snufje witte of zwarte peper (desgewenst)
- Een paar eetlepels arachide- of zonnebloemolie
Benodigdheden
- rasp met gaatjes van ca. 5 mm
- koekenpan
Instructies
Rasp de aardappels tot mooie dunne slierten. Rasp ook de ui. Druk zoveel mogelijk vocht uit de aardappels. Meng alle ingrediënten goed samen en zorg daarbij dat het zout goed verdeeld is. Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schep telkens een royale eetlepel van het mengsel op en doe het in de koekenpan. Gebruik de bolle kant van de lepel om het tot een platte koek te vormen. Bak er een paar tegelijk en zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken in de pan. Bak ze ongeveer 3-4 minuten per kant, tot ze gaar zijn. Ze moeten knapperig en goudbruin zijn. Roer het mengsel elke keer door voordat je weer opschept, want het zal een beetje gaan uitlopen. Doe de gebakken latkes op een schaal bekleed met een dubbele laag keukenpapier. Je kunt de latkes op verschillende manieren opdienen. Zelf kies ik voor:
Crème fraîche en gerookte zalm of
Mierikswortelroom
Maar zoet kan ook, denk aan cranberry compote bijvoorbeeld
Recente reacties