Hoofdmenu

Recepten

Witlofsalade met zalm

 RT87

Ergens tussen mijn kookboeken stond een klein boekje dat Een rondje tafelen heet. Samengesteld in 1976 door leden van de Ronde Tafel. Ik stuurde indertijd ook een receptje in en het werd geplaatst. Ik heb er niets aan veranderd, al zou ik me nu kunnen voorstellen dat er een andere dressing overheen zou kunnen. Maar goed, zo deed ik het toen:

500 gram witlof

1 citroen

1 blikje rode zalm van 200 gram

1 groene en 1 rode paprika

1 tomaat

1 hardgekookt ei

2 eetlepels slasaus

1 eetlepel hot ketchup

1 eetlepel witte wijn

Een handje geknipte peterselie

Halveer de witlofstronken in de lengte en verwijder de harde kernen. Snijd vervolgens de groente in dunne ringen en besprenkel met wat citroensap. Giet de zalm af en verdeel met een vork. Doe witlof, zalm en de in reepjes gesneden paprika’s in een slakom. Houd wat groene paprika achter als garnering. Klop een sausje van slasaus, hot ketchup, wijn en peterselie. Schep dit door de witlof. Garneer met ei, groene paprika en wat schijfjes tomaat.

Tips voor modernisering van dit recept:

  • Bestrijk de binnenkant van de kom met een doorgesneden teen knoflook. Knijp ook een teentje uit voor de dressing.
  • Andere dressing? 2 lepels goede olijfolie, 1 lepel wijnazijn, wat grof zeezout en versgemalen peper
  • Vervang de zalm uit blik door gerookte zalmsnippers
  • Geen vis? Wat dacht je van een blauw kaasje en wat walnoten.

Eet smakelijk!

Miriam Vaz Dias

Plaats reactie