foto © RTV Drente

Het is al weer drie weken geleden, een paar dagen eerder zelfs dan verwacht, mocht ineens bijna alles weer. De mondkapjes gingen, zo nodig gewassen, de kast in. Met de hoop dat die daar zouden verstoffen, een eeuwige rustplaats zouden krijgen. Niks elastiekjes achter je oren, geen beslaande brillen meer en ook hopelijk geen gebruikte blauwe kapjes overal in de struiken of in de goten.  Dat laatste is overigens nog steeds een ergernis, met name in de buurt van bushaltes. Kennelijk zijn passagiers die dingen dan zo zat dat ze die neergooien zodra ze uitgestapt zijn. En die dingen zijn toch echt niet opgelost na het eerste buitje regen.

Er bleven een paar regels over, nodig om ervoor te zorgen dat het virus niet opnieuw de kans zou krijgen. Sneltesten en een Corona Check-app bij het binnengaan in de disco of het café en op andere plaatsen waar ineens weer veel mensen bij elkaar komen. Negatief getest? Dan is die anderhalve meter ook niet zo noodzakelijk meer. Uiteraard je handen (volgens Rutte) stukwassen en afstand houden. Nou, dat was niet zo moeilijk toch, zou je zeggen. De vakantie komt eraan en de meesten willen eropuit. Al of niet naar het buitenland.  Je zou zeggen, dan doe je een beetje je best. Maar nee hoor, men ging en masse los. Feesten, dansen, elkaar omhelzen enzovoort. En dan nu verbaasd dat het weer oplaait.

De deltavariant rukt op en die blijkt veel besmettelijker dan andere versies. De meest kwetsbaren zijn gevaccineerd, maar daarmee ben je er natuurlijk niet. Heel gemakkelijk wordt vergeten dat de jongeren nu juist op zijn best nog op hun tweede prik zitten te  wachten of hun eerste vaccinatie nog niet eens gehad hebben.

Ik kan best begrijpen dat het voor de jeugd, al dan niet net geslaagd voor het eindexamen, heel verleidelijk is om los te gaan. En kennelijk begrepen Hugo en Mark dat ook. Maar werd het niet te vlot allemaal losgelaten? Wilden ze de mensen niet te veel onder de kin kriebelen? Of steekt er nog een andere gedachte achter? Nog gauw veel besmettingen bij het niet zo kwetsbare volksdeel en de groepsimmuniteit komt aardig in de buurt. Weet je nog? Rutte zei dat in zijn toespraak in het torentje, anderhalf jaar geleden. “Het virus gecontroleerd rond laten gaan”. En ik maar denken dat ze daar toch maar van afgestapt waren. Ik ben allerminst een complotdenker, maar dat schoot toch even door me heen.

Vandaag beginnen hier in het noorden de vakanties. Pech als je nog niet aan de beurt bent bij de GGD. Dan kun je maar beter in het zuiden wonen, daar hebben ze nog een paar weken te gaan en in die tijd kunnen er nog aardig wat prikjes gezet worden.  

Tot slot een praktijkvoorbeeld van de problematiek voor iemand die niet voor zijn plezier reist, maar wel over de grens moet. Door omstandigheden is Wouter, de zoon van Hans, acht weken in Nederland. Hij woont in Japan. Voordeel voor hem is dat hij nu hier gevaccineerd kan worden, terwijl hij in Japan nog lang niet aan de beurt zou zijn. Maar nu gaat hij volgende week weer naar huis. Wat betekent dat? Allereerst zijn tweede prik op 13 juli. Diezelfde dag een PCR-test, omdat hij op reis gaat. Dan, twee dagen later op Schiphol een sneltest, want je weet maar nooit. En als toetje mag hij dan in Japan nog drie dagen in quarantaine in een hotel op het vliegveld. En nu maar hopen dat het hotelpersoneel niet besmet is!  Safety first, niet waar!