Deze week las ik dat het mediterrane draaigatje nog steeds hier rondwaart. Dit artikeltje schreef ik in 2019 en is dus nog redelijk actueel.


Het mediterrane draaigatje, daar kan geen Trump of Baudet tegenop!

Pesten mag niet, maar een beetje plagen moet je tegen kunnen. Zo leerden wij dat vroeger. Beestjes kunnen kriebelig zijn, maar diertjes klinkt lief, vind ik. Dus wat kan het bezwaar dan zijn tegen plaagdiertjes? Nou dat zal ik je vertellen: ze rukken op! Er komen er steeds meer van, en dan niet eens gewone plaagdiertjes nee, INVASIEVE EXOTEN. Als Trump dát hoort, heeft hij het ineens niet meer over dames in het huis van Afgevaardigden die democratisch gekozen zijn, een kleurtje hebben en ook nog in de States geboren zijn. Hij laat die plaagmonstertjes meteen opsluiten, in kooien, zonder verblijfsvergunning, uitzetten die handel. (Weet hij veel dat plaagdiertjes kunnen ontsnappen uit die kooien van hem!)

Neem nou de veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes. Ooit werden ze in België geïmporteerd om bladluizen op te eten die ongewenst waren op inheemse planten. Als ze gedaan hadden waarvoor ze waren aangenomen, was er niets aan de hand geweest, maar die kleine er zo vrolijk uitziende werknemertjes zijn stiekemerds, want ze vreten ook onze eigen lieveheersbeestjes op en dát moet je niet willen natuurlijk. Stel je voor, zo’n zwart kevertje met gele stippen ruimt die zo veel geluk brengende roodzwarte kevertjes op, stuk voor stuk symbooltjes tegen zinloos geweld.

Uit het verre oosten is de Aziatische hoornaar gespot. Ik heb hem nog nooit gezien maar ik weet dat het een soort reuzenwesp is en die hoeven voor mij niet hierheen te komen. Ik vind gewone wespen al niet leuk, ben er zelfs allergisch voor, maar van die grote engerds? Ze blijken nog bijen te eten ook en daar hebben we er al zo weinig van. Die mag Mark Rutte van mij ongewenst verklaren.

Doe mij dan maar liever het mediterrane draaigatje. Nooit van gehoord? Ik ook niet, ja wel van draaigatjes, maar dan gaat het meestal over CDA’ers en de laatste tijd ook steeds meer over VVD’ers, al draaien die laatsten nu wel een betere kant op, om wat voor reden dan ook. En dat zijn geen exoten, laten we eerlijk zijn. De eerste keer dat ik over het bestaan van een mediterraan draaigatje vernam, was gisteren in de Volkskrant. Hij rukt ook al op. Voor alle duidelijkheid, het is geen politieke draaikont, die hebben we al meer dan genoeg, hij draait écht met zijn gatje. Een mispunt is het wel. Deze buitenlandse mier bijt zijn vijandjes eerst , draait zich dan om en spuit uit zijn achterlijf gif in de verse wondjes. Kijk, zoiets heb ik zelfs in de Tweede Kamer nog nooit iemand zien doen. Zelfs een onexotisch etterbakje als Thierry Baudet komt niet op dat idee.

Ten slotte kennen we hier teken en bedwantsen, dat zijn inheemse pestkopjes, ook heel vervelend, en daar komen nu nog de bladpootrandwants en een of andere griezel van een reuzenteek bij. Voor deze invasie van exoten zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. We reizen meer, vooral naar verre buitenlanden waar die beestjes eigenlijk thuishoren. Maar zeg nou zelf, zij willen ook wel eens wat anders en ze stappen dus gewoon in onze koffer of slaapzak en reizen lekker met ons mee naar Nederland. We willen ook steeds vaker bijzondere planten in huis, niks geranium of Vlijtig Liesje. We kopen bij Ikea een Lucky Bamboo. En laat dat nou net de favoriete nestelplaats zijn van de Aziatische Tijgermug! Moet ik daar nog iets aan toevoegen?

De belangrijkste oorzaak van de komst van zo veel reislustige kriebelaars is natuurlijk de klimaatverandering, het wordt hier immers steeds warmer en daar houden deze plaagdiertjes van.  Maar ja, leg dat Trump maar eens uit…

Miriam Vaz Dias