Hoofdmenu

Diverse

Het eind zoek op Facebook

Het eind zoek op Facebook

Toegegeven, een beetje Facebook-verslaafd ben ik wel. Ik kijk toch elke dag wel minstens een keer of er iets belangrijks gemeld is door een van mijn vrienden of vriendinnen. De een post een foto, maar meestal meer dan één, de ander deelt een interessant artikel uit een tijdschrift of zo. Allemaal prima, volgens mij is dit sociale netwerk daar ook voor bedoeld. Ik kan bekijken en lezen wat ik wil en al of niet reageren. Eigen keus.

Toch moet mij iets van het hart. Zonder iemand te willen kwetsen of beledigen, want dat is wel het laatste wat ik wil.

Er worden berichten gepost, waarvan ik denk, wil ik dat wel weten? Of, ik wil het wél weten, maar niet via zo’n afstandelijk medium als Facebook. Ik noem maar wat, iemand is zwanger, vaak weet zij het zelf nog maar net en dan weet ik het ook al! Voor mijn gevoel gaat me dat dan nog niet aan. Eerst maar eens afwachten of alles goed gaat. Of is dat ouderwets? Ik geloof dat mijn zwangerschappen, behoudens aan de aanstaande opa’s en oma’s dan, pas wereldkundig gemaakt werden na een maand of drie. En of het een jongetje of een meisje werd? Dat bleef een verrassing. Ook voor onszelf trouwens. Dat was juist spannend. Maar goed, tijden veranderen en ik loop achter, zullen we maar zeggen.

Een heel ander punt is, dat ik me verbaas hoe gemakkelijk iedereen laat weten dat hij aan de andere kant van de wereld zit. In het verleden heb ik dat ook wel gedaan, tot iemand mij er op wees dat je zo wel erg duidelijk laat weten dat je huis er leeg bij staat. Misschien een tip voor andere reizigers?

Maar wat ik echt vervelend vind, is reclame op Facebook. Daartoe heb ik al heel lang geleden een zogenaamde Adblocker geïnstalleerd en die werkt voortreffelijk. Geen advertenties meer aan de rechterkant. Prima! Maar nu doet zich een nieuw fenomeen voor waar ik tot nu toe geen raad mee weet. Sommige vrienden, die kennelijk wel van advertenties houden, laten mij weten dat ze die en die boetiek zo leuk vinden of een website en hop! daar staat de advertentie levensgroot. Of erger nog,  je wordt gevraagd een winkel of website te liken en als je dan de honderdste liker bent, krijg je een prijs. Ik hoef die prijs helemaal niet en die winkel like ik ook niet. Ik koop geen fototoestel, ga niet naar een mindfullness-cursus en bonsaiboompjes heb ook niet nodig.

Het is natuurlijk een slimme zet van Facebook om mij zo toch al die advertenties te laten zien, maar ik wil ervan af! Ben ik de enige, of heb jij dat nou ook?

Miriam Vaz Dias

Reacties   
0 #4 Mieke van der Leij 17-11-2015 08:51
Nooit Facebook gehad en ook niet gemist. Lekker rustig! Mijn zonen echter blijven wel via Facebook op de hoogte van het reilen en zeilen van het leven van hun neven en nichtjes aan de andere kant van de wereld. ;-)
Citeer
+1 #3 Margriet 27-08-2015 22:28
Ik ben niet op facebook. Ik vind het leven zonder al ingewikkeld genoeg.
Citeer
+1 #2 Lenja 26-08-2015 23:42
Wat ik niet begrijp is, dat bijna iedereen loopt te klagen over Facebook maar er wel mee doorgaat. Je weet nu eenmaal dat dit er bij hoort en dat het ook niet minder zal worden.
Je kunt toch kiezen, stoppen of doorgaan en accepteren dat al dat reclame gebeuren en al die dingen die je liever niet wilt weten, zien of wat dan ook, er bij horen. Dan kan je er nog wel plezier aan beleven.
En anders exit facebook.
Citeer
+1 #1 Lajla 26-08-2015 23:03
Zooooo met je eens!! En ik blok al die berichtjes en geef aan dat ik in de toekomst ze niet meer wil zien, maar er lijkt geen einde aan te komen. De ergste vind ik nog de berichten van minstens een jaar oud dat je voor 12 december 2014 de uitslag krijgt.. En maar mee blijven doen!! Oké. Soms doe ik het zelf ook, maar niet te vaak! Maar ik ben ook irri op Facebook met spelletjes. Kan je ook blokken, maar je moet even weten hoe.
Wat ik heel naar vind, al die mishandelde kinderen en dierenfoto's en filmpjes. Ik wil dat niet zien!! Net zo goed als dat ik anti politiek en anti Rutte en pro Wilders niet wil zien!!!
Pffffffff frustraties. Leuk dat Facebook
Citeer
Plaats reactie