Hoofdmenu

Diverse

Sam en Mozart

 Paco en Mozart

Het is weer Boekenweek en dat heeft altijd iets feestelijks, vind ik. Nóg meer recensies in de krant, bladzijden vol nieuwe boeken, heerlijk. Voor mij was het echter vorig weekend al het feest der boeken. Kinderboeken dan wel te verstaan. Sam was hier, een jaar en acht maanden inmiddels en gek op boeken. Het zit absoluut in de genen. We hadden al een hele stapel klaarliggen, Nijntje in vele variaties, dierenboeken in soorten en maten en een boek met versjes. Hij vindt ze allemaal leuk, maar Sam heeft zo zijn eigen favorieten. Liefst boeken waar geluid uit komt! Echt waar, die zijn er tegenwoordig ook al.

Op plaats twee stond Jonge Dieren, een groot blauw boek met allemaal lieve kleine hondjes, poesjes, eendjes, leeuwtjes en olifantjes, (ollo’s, volgens Sam). Aan de zijkant zitten drukknopjes die hij zelf kan bedienen. Als hij bijvoorbeeld het knopje met het jonge leeuwtje indrukt, komt daar het geluid uit dat volgens de maker van het boek lijkt op het geluid dat een leeuwenwelpje maakt. Nu kun je erover strijden of dat klopt, in mijn oren krijsen ze onder al die knopjes als magere speenvarkentjes, maar dat kan Sam niks schelen. Zoals gezegd, er komt geluid uit en dat vindt hij geweldig.

Maar onaantastbaar op één staat Paco en Mozart. Paco is een soort aangekleed hondje, geloof ik, maar het kan ook een willekeurig ander dier zijn, dat doet er niet toe. Paco speelt piano en hij heeft vrienden die ook allemaal muziek maken. Een violist, een klarinettist enzovoort. Op elke bladzijde staan weer een of twee knopjes die ingedrukt kunnen worden. En dan, geloof het of niet, hoor je Mozart. Een stukje uit Eine kleine Nachtmusik bijvoorbeeld, een klarinetconcert of de Koningin van de nacht. Sam kan er geen genoeg van krijgen, we hoeven niet voor te lezen, als we maar op de knopjes drukken. Dat enthousiasme vraagt om meer.

Samen met Sam ga ik naar de boekwinkel, want ik heb gehoord dat er ook nog andere boekjes van Paco zijn. Dat blijkt te kloppen. De mevrouw van de boekwinkel laat ze me enthousiast zien. Paco en jazz bijvoorbeeld, maar ook Paco en het orkest. Dat laatste kies ik! Sam straalt. Ik ga naar de kassa om af te rekenen en dan mag hij het boek zelf vasthouden. Inwendig lachend verlaat ik de winkel. In de wandelwagen een stralend mannetje dat luid “Mozart, Mozart” roept. Veel jongere fans zal de componist vast niet gehad hebben.

Miriam Vaz Dias

Reacties   
0 #2 Marijke 06-04-2019 13:27
Prachtig Miriam. Dat ga ik kopen voor mijn kleindochter. die houdt van muziek, begint er direct op te dansen.
Citeer
0 #1 Giny 04-04-2019 08:50
Wat een enig verhaal.Miriam.
Grappig dat Sam zo enthousiast is.
Zie het helemaal voor me.
Trouwens zelf ook weer wat geleerd.
Had er geen idee van dat er zulke bijzondere boekjes te koop zijn voor kleintjes.
Dat komt niet op.je pad als je helaas zelf geen kleinkinderen hebt.
Moet toevallig een cadeautje kopen voor een nichtje van me die een zoontje heeft gekregen.
Lijkt me heel mooi om zo'n boekje te sturen.
Groet Giny
Citeer
Plaats reactie