Hoofdmenu

Diverse

Op een mooie zomerdag…

 markt

Het is stil buiten, onze buren lijken  massaal op vakantie te zijn gegaan. Stonden er twee weken geleden nog caravans en campers in de straat, al dan niet met de deuren open en omringd door gasflessen, kinderfietsjes, dozen en boodschappentassen, nu is het leeg. Zoeken naar een parkeerplaats hoeft even niet.

Omdat het vrijdag is, wil ik even naar de markt. De zon komt er een beetje door, de wind is gaan liggen, kortom alles zit mee. Op weg naar de stad, passeer ik de Prinsentuin, de jachthaven ligt vol, de brug gaat net open. Niks nieuws, dat gebeurt de hele dag door, dat zijn we gewend in deze tijd van het jaar. Ik wacht in de zon

tot de boten voorbij zijn en de brug weer naar beneden gaat om ons door te laten. Het valt me op dat de stad niet stil is. Er lopen andere mensen dan normaal, ze kijken om zich heen, blijven even staan op een hoekje, maken een fotootje, vragen de weg. Leeuwarden is vakantiestad, bootjesmensen, fietsers en wandelaars, die het de moeite waard vinden om hier op bezoek te komen. Ongemerkt kijk ik ook even om me heen, ja, Leeuwarden is de moeite waard.

De markt toont zijn zomergezicht. Kale pekken tussen de kramen bewijzen dat marktkooplui eveneens op vakantie gaan in deze periode. Ik mis de man met verse vleeswaren, zijn kraam is maar klein en hij is fors. Het lijkt, alsof hij dat kraampje ’s morgens aantrekt. Het past maar net.  De man  met stofzuigeronderdelen staat er evenmin. Als ik hem zie staan, vraag ik me altijd af hoe hij rond moet komen. Hij heeft van alles te koop, stofzuigerzakken, zuigmonden, poetsdoekjes en nog veel meer dat ik niet eens thuis kan brengen. Maar klanten zie ik er zelden. Ik vraag me vaak af of ik niet iets bij hem moet kopen, maar ik heb al zo veel poetsdoekjes en stofzuigerzakken. Ja, stofzuigerzakken zou kunnen, als ik wist wat voor type stofzuiger ik heb en altijd neem ik me dan voor daar toch eens naar te kijken. Maar nu hoeft dat niet, want hij is op vakantie.

Groentekramen zijn er genoeg, biologisch, exotisch, duur, goedkoop. Ik kies een kraam waar het niet zo heel druk is en waar de dikke donkerrode kersen me al van verre toelachen. De groenteboer heeft iets nieuws bedacht, naast zijn gewone kraam heeft hij een aparte uitstalling gemaakt, waar je zelf van kunt pakken. Geen hele bloemkolen maar kleine stronkjes, losse tomaatjes en champignons. Je mag zelf weten hoe je het combineert, de prijs is voor al die producten hetzelfde. Het ziet er aantrekkelijk uit. Maar vandaag koop ik peren en kersen. “Tasje erbij voor de peren, mevrouw?”, vraagt de groenteboer en direct daarna, “kost wel vijf cent”. Ik zeg dat ik wel een tas heb, maar dat ik er graag een papieren zakje omheen wil. Er zit al het een en ander in die tas dus dat lijkt me handiger.  Hij mompelt iets dat dat niet kan met die peren, dat de zak dan scheurt of zo.  Het schiet door me heen dat hij misschien het idee krijgt, dat ik die vijf cent niet wil betalen. Ik haast me te zeggen dat een tasje wel goed is. Hij geeft me een somber zwart plastic tasje met peren en ik neem me voor, om volgende keer twee houdbare tasjes mee te nemen.

Dan de visboer, daar ben ik vaste klant. Twee gezondheid uitstralende vrouwen bedienen daar. Ze hebben vrolijke schorten aan en alles in hun kraam ziet er fris uit en lacht me toe. Prachtige kabeljauwmoten, naast verse zalm, gebakken scholletjes en kibbeling. Hele forellen en sliptongetjes, maar ook kant en klare visschoteltjes, die je zo in de oven kunt zetten. Het water loopt me in de mond bij zo veel lekkers.  Maar vandaag wil ik haring, met de uitjes er los bij. Ik kan me nauwelijks een lunch voorstellen die beter bij de zomer past dan een paar harinkjes met als opfrissertje wat kersen na.

Tevreden ga ik terug naar huis, blij met de zomer, Leeuwarden en de markt.

Miriam Vaz Dias               5-8-2016

Reacties   
0 #1 pierre thielen 17-08-2016 18:16
Mooi Miriam, echt zomers!
Citeer
Plaats reactie