Hoofdmenu

Diverse

Vaz Dias What's in a name?

  Vaz Dias                                                                                                                                                         

Vaz Dias is de naam, mijn naam. Ik heb hem al achtenzestig jaar inmiddels. Niks nieuws onder de zon dus. Nee dat klopt, er gaan maanden voorbij, dat ik er niet eens over nadenk. Totdat iemand hem weer eens verkeerd schrijft of vraagt hoe je dat moet spellen. Dan weet ik ineens weer dat het een bijzondere naam is. Er lopen niet veel mensen rond die Vaz Dias heten en eigenlijk zijn degenen die er in Nederland wel mee rondlopen, allemaal familie van mij!

Het begint al met die twee hoofdletters, Vaz wordt al gauw van in Nederland, zo zonde! En dan die z op het eind en bij Dias die s. Kortom, er kan veel verkeerd gaan en dat bracht mijn vader ertoe ons al vroeg te leren hoe je kon voorkomen dat het misging: Victor, Adriaan, Zaandam, spatie, hoofdletter Dirk, Isidoor Adriaan, Simon. Met vooral de nadruk op dat hoofdletter. Want het is een dubbele naam, Aron Vaz Dias, een verre voorouder van mij, nam hem in de achttiende eeuw mee uit Portugal. Uitgaande van de Portugese gebruiken in die tijd, moet de familienaam van zijn moeder Vaz en die van zijn vader Dias geweest zijn. Alhoewel dat niet meer met zekerheid is vast te stellen. Andersom kwam ook voor! Wat wel vaststaat is, dat eenmaal in Nederland, Aron de dubbele naam behield en zo doorgaf aan zijn nageslacht. Vaz en Dias werden als het ware aan elkaar verbonden voor de eeuwigheid. Romantisch toch?

Overigens, mijn vader vond eigenlijk dat we toch wel karig bedeeld waren met zo’n korte dubbele naam. En hij had wel een beetje gelijk, denk maar eens aan Rodriguez  Perreira of Bueno de Mesquita, Lopez Cardozo en Nunez de Mathos.  Maar we doen het er maar mee!

Als kind kreeg ik nogal eens de vraag van, in mijn ogen toen al oudere mensen: “Ben je soms familie van het persbureau?”. Of, eenmaal gehoord in een modernere versie: Ben je familie van die nieuwslezer?” Er zijn weinig mensen die dat nu nog weten, hier is de verklaring. Velen kennen waarschijnlijk nog wel het ANP, dat het nieuws op de radio verzorgde voor we een NTS en later NOS hadden. Wel, voor het ANP er was en dan heb ik het over de tijd voor de oorlog, was er op de radio het persbureau Vaz Dias. En dat was voor de mensen in die tijd net zo gewoon als voor ons nu de NOS. De oprichter van dat bureau was M.S. Vaz Dias, een neef van mijn opa. Naar hem is in Amsterdam zelfs een brug genoemd. Er is trouwens ook nog een Vaz Diasstraat in de hoofdstad, maar dat komt dan weer door Sieg Vaz Dias, die ooit rabbijn was daar.

Het is voor ons, Vaz Diassen ook heel gewoon om de vraag te krijgen waar we eigenlijk vandaan komen met die vreemde naam. Mijn antwoord is dan meestal zoiets als, ‘mijn voorouders kwamen uit Portugal, maar dat is al heel lang geleden’ en ‘nee, ik spreek geen Portugees’. Mijn broer noemde ons vroeger wel ‘de eerste gastarbeiders’. Waarop hij een keer de reactie kreeg, dat hij toch wel erg goed Nederlands sprak.

In de loop van mijn leven is Vaz Dias twee keer verschoven naar “achteren” voor een andere naam. Ik koos daar zelf voor. Ik heette Kliphuis en later Thielen, niets mis mee, zou ik zeggen, die namen zitten diep in mij. Maar vanaf nu ga ik Vaz Dias de eer geven die deze naam toekomt.  Vanaf nu dus…

Miriam Vaz Dias                               23-7-2016

Reacties   
+1 #6 Heleen Joosse 03-03-2020 10:36
Beste Miriam,
Bij mijn onderzoek naar Joden in Soest, ben ik een fantastische ingezonden brief tegengekomen van Benjamin Vaz Diaz van februari 1936. Graag zou ik met jou in contact komen. Mogelijk kan jij meer over hem vertellen.
Citeer
+1 #5 pierre thielen 29-07-2016 10:38
(MM) Mooi Miriam.
pierre thielen.
Citeer
+1 #4 Jan H. Kila 25-07-2016 12:29
Miriam,
Heel ontroerend!
Ik weet ook niet waarom, maar ik had tranen in m'n ogen.
Op de een of andere manier klinkt het als "uit de kast komen", of "De ontdekking van jezelf".
Gefeliciteerd!
Groet Jan
Citeer
+1 #3 Copini 23-07-2016 18:53
De eerste Copini, Alexander werd door zijn ouders die optraden bij een per boot reizend kermisgezelschap in de roerige tijd van Napoleon achtergelaten bij een pleeggezin in Rotterdam.dat gezin had het financieel moeilijk en het hoofd van het gezin mocht naar Frederiksoord en hij werd daar de ' vader ' van een groep kinderen naast zijn eigen.
Zij werkten op het land van de maatschappij van Weldadigheid.
Over een bijzondere achternaam gesproken: Alexander Copini , zoon van Philippo Copini , circus artiest, werd achtergelaten bij een Rotterdams pleeggezin dat later verarmde en naar Frederiksoord werd gezonden.Toen Alexander 18 was verliet
Er is uitgezocht dat de vader van Alexander Philipo heette en dat hij uit Noord Italië kwam. Hij was koorddanser en speelde viool en begeleidde zijn vrouw bij haar optreden na de pauze, zij kon prachtig zingen. Alexander is nooit opgehaald door zijn ouders .
Citeer
0 #2 Hans Thielen 23-07-2016 17:21
:-) ...en je hebt groot gelijk. Zo'n mooie en vooral traditievolle naam mag niet onvermeld blijven!
Citeer
+1 #1 Liesje Vaz Dias 23-07-2016 17:19
Na 4 1/2 jaar weduwe te zijn gebruik ook ik in hoofdzaak weer de naam Vaz Dias! Als mij er naar wordt gevraagd waar deze naam vandaan komt zeg ik altijd als eerste " ik ben een hele ouwe allochtoon!" Ik ben overigens een zusje van Miriam.!
Liesje Vaz Dias.
Citeer
Plaats reactie