Het ligt niet in mijn aard om snel over mensen te oordelen, ik probeer altijd het goede in de mens te vinden. Maar nu ontkom ik er niet aan. Ik word al wakker met boosheid, Ik maak me zo boos op die relschoppers in Rotterdam en wat heet relschoppers, een stelletje criminelen is het. De vernielzucht en de agressie tegenover politie en anderen die voor onze veiligheid zorg dragen. En waar gaat het over?

Niemand heeft gevraagd om Corona en blij is ook niemand ermee. Maar het is er en we zullen er alles aan moeten doen om het virus de kop in te drukken. Daarvoor wordt van ieder van ons gevraagd te doen wat nodig is. De veelgenoemde basisregels en liefst ook vaccinatie. Nu weet ik dat niet iedereen daar voor is en de wet verbiedt nu eenmaal de verplichting tot het nemen van een vaccin. Stiekem vraag ik me wel eens af of de niet-vaccineerders ook geen gele koorts-prik willen als ze naar een exotisch land gaan? En hebben ze als kind ook geen prikjes gehad om nare ziektes te voorkomen? En wat als ze onverhoopt worden opgenomen met corona, willen ze dan ook geen medicijnen?

Dat allemaal neemt niet weg dat geweld niets oplevert. Het zou me trouwens niet eens verbazen als de helft van die lui niet eens kwam om daartegen te protesteren, misschien zijn sommigen zelfs wel ingeënt! Het ging om relschoppen, spullen van anderen vernielen en politiemensen met stenen bekogelen.

Dit doet niemand goed. Je mag nog zo voor vaccineren zijn, maar hiervoor kun je niet alle tegenstanders van een vaccinatie de schuld geven. Het merendeel van die mensen zat gewoon thuis en ergerde zich waarschijnlijk net zo hard als ik. Bovendien lopen zij ook nog de kans erop te worden aangekeken. En dat brengt meteen het volgende  naar boven. In Rotterdam waren er zo’n duizend man op de been. In andere plaatsen de afgelopen nacht ging het om honderden. Vreselijk, maar laten we wel in de gaten houden dat die aantallen in het niet vallen bij die van de welwillende burgers, die, oké, ook kritiek hebben, maar dat uiten op een geoorloofde manier.

Want kritiek is terecht, het beleid is niet consistent, Mark Rutte en Hugo de Jonge lijken af en toe behoorlijk te zwabberen. De adviezen van het OMT worden maar zeer zelden volledig opgevolgd. Terwijl je ervan uit mag gaan dat daar toch de deskundigen zitten. Verwarrend is ook dat die OMT-leden zich ook weer persoonlijk uitspreken over hoe het toegaat. Het kijken naar allerlei praatprogramma’s heb ik allang opgegeven. Iedereen weet hoe het moet, maar iedereen denkt ook dat het weer anders moet.

Mijn vertrouwen in de mensheid heeft een flinke knauw opgelopen, maar toch probeer ik me altijd weer te herinneren hoe het ging toen ik nog lesgaf. Moeilijke klassen waren moeilijke klassen, omdat er hooguit vijf of zes raddraaiers in zaten. En het was zaak je te concentreren op die anderen. Laten we dat proberen met zijn allen. Niet te veel aandacht voor het gespuis, dat wil het namelijk graag. Wel stevig straffen, dat mag van mij, en de schadekosten laten vergoeden natuurlijk,  prima!  Maar niet almaar weer die beelden. Ik word er zo beroerd van!

Miriam Vaz Dias