Over het algemeen, ben ik een positief denkend mens. Mij zul je niet gauw horen zeggen, dat het tegenwoordig allemaal zo verkeerd is en dat het vroeger allemaal beter was. Maar nu begin ik toch ook te denken, dat niet alles gaat, zoals het moet. Er gebeuren toch wel rare dingen hoor. En het lijkt wel of we wennen aan zaken en gebeurtenissen, waar we in het verleden van geschrokken zouden zijn.

Een voorbeeld. Het was donderdagavond, half acht. Ik had, in verband met een mini-Corona-out break op Leeuwerikstraat 43, mijn boodschappen besteld bij Appie. De app meldde dat ik bijna aan de beurt was en dus stond ik voor het raam. Aan de overkant stopte een ambulance met oranje knipperlichtjes. Er stapte niemand uit. Even later kwam er nog een collega bij met blauwe zwaailichten dit keer. In alle stilte reden ze de Obrechtstraat in, bij ons aan de overkant. Er volgde ook nog een politieauto. Ik hield al wachtend op Appie, Hans op de hoogte van de gang van zaken. Nou is informatie altijd in de buurt tegenwoordig, ik keek dus even op Twitter, Politie Leeuwarden. En wat denk je? Een schietpartij met een zwaargewonde in de Wagnerstraat. Nog geen tweehonderd meter hiervandaan!

Mijn boodschappen werden gebracht en we ruimden ze op. Daarna keken we naar het nieuws, niets over dat voorval trouwens en vervolgens ging ik met Xeno wandelen, zoals altijd.  De straten aan de overkant waren afgesloten met rood-wit band, zoals je dat ook in de film ziet. Ik liep dus maar een andere route.

Maar wat me nou bezighoudt, is het volgende: hoe zou ik in het verleden gereageerd hebben op zoiets. Ik bedoel maar, er wordt toch niet dagelijks geschoten en twee ambulances en een politiewagen zien we wel vaker, maar niet tegelijk. Ben ik nou vreselijk afgestompt? Of komt het door iets anders? Worden we tegenwoordig overvoerd met zoveel abnormale situaties en beelden, dat we niet eens meer in de gaten hebben, wanneer zo’n rare situatie hier om de hoek plaatsvindt?

Schietpartijen, onderzoektentjes op de stoep, demonstranten met fakkels voor iemands huis, een geleegde giertank voor een andere BN’ers woning. Ik weet het niet meer. Hoort dat er allemaal bij tegenwoordig? En moet dat ook allemaal voluit in beeld gebracht worden, al of niet gefilmd met mobieltjes van omstanders.

Onderzoeken wijzen uit dat de criminaliteit in aantallen gevallen weliswaar niet groeit, maar wel ernstiger vormen aanneemt. De onderwereld raakt steeds vaker de onze. Een advocaat die op straat wordt neergeschoten, Peter R. De Vries op klaarlichte dag vermoord en ga zo maar door. En wie krijgen de schuld? De hulpverleners, de politie, ambulancepersoneel enzovoort. Zij vormen de kop van Jut.  Nu gaat niet alles goed bij de politie, maar dat verdienen ze niet, zij doen hun werk, zo goed en zo kwaad als dat gaat.

En dan, ik kan er niet omheen, de boeren op hun tractoren. Protesteren is gelukkig een grondrecht in dit land, voor iedereen, ook voor boeren dus. Maar verkeersregels gelden ook voor iedereen en dat betekent dat je dus niet met zo’n joekel op reuzenwielen de snelweg op mag. Ook niet als je met veel komt. Ik zou zeggen, als het voor de politie geen haalbare (lees veilige) kaart is om ze van de weg te halen, dan moet de regering ingrijpen. Wat mij betreft met noodwetgeving.  Demonstreren mag, maar niet met zware voertuigen. Gewoon verbieden! Andere demonstraties worden ook gehouden door mensen die met de trein of zo naar de gewenste plek gaan. Extinction Rebellion was afgelopen week zo verdwenen van de A2. Die mensen waren komen lopen, maar mochten toch ook niet op de snelweg blijven!

Tot slot, het lijkt me van belang, ook voor mijzelf, om wat minder naar al dat (non) nieuws op internet te kijken. Twee keer per dag is genoeg. Overvoerd raken leidt tot rare kronkels!

Miriam Vaz Dias