Eigenlijk is het not done om vleesrecepten door te geven, maar als je dan toch een keer wilt zondigen, maak dan eens deze lamsschenkels klaar. Ze zijn echt heerlijk!!
4 personen
Ingrediënten
4 lamsschenkels
3 el olijfolie
1 ½ el kerriepoeder
1 el kaneelpoeder
1 tl piment
1tl gemalen koriander
1 tl komijnpoeder
1 tl gemberpoeder
4 wortels in plakken
2 uien in ringen
5 tenen knoflook grof gehakt
2tl zout
1 blikje tomatenpuree
1 liter bouillon (liefst lams- , maar kalfsbouillon kan ook)
Chilipoeder naar smaak
1 flinke hand gesneden koriander
Zout en peper
Oven voorverwarmen op 160°C Schenkels met zout en peper bestrooien en bakken in de hete olijfolie. Mooi bruin laten worden. Kan wat spetteren, dus hoge pan gebruiken. Terwijl de schenkels bakken, maak een mengsel van kerrie, kaneel, piment korianderpoeder, komijn en gember.
Leg de schenkels in een ovenschaal, dicht op elkaar, er moet nog wel wat vloeistof bij in kunnen. Doe het kruidenmengsel bij de olie in de pan en laat ze even bakken. Geurig laten worden dus.
Wortel en ui erbij en laten karamelliseren. Daarna knoflook toevoegen. Zout en tomatenpuree erbij.
Bouillon en chilipoeder toevoegen, aanbaksels goed losmaken van de bodem.
Als de saus kookt, afzetten en over de schenkels gieten. Afdekken met een dubbele laag aluminiumfolie en minstens drie uur in de oven zetten. Hoogstens één keer de schenkels keren.
Schaal uit de oven nemen. Schenkels even opzij leggen, denk erom ze zijn nu botergaar. Laat ze niet uit elkaar vallen. De saus is, als het goed is, donker geworden. Ik maak hem glad met de staafmixer, maar dat is niet noodzakelijk. Je kunt, indien nodig de saus nog wat laten inkoken.
De verse koriander deels door de saus mengen, de schenkels erin leggen en de rest van de koriander eroverheen.
Zelf geef ik er alleen een frisse salade bij, maar voor wie dat wil, een lekkere rijst erbij kan ook.
Eet smakelijk!
Uit: De complete koolhydraatarme keuken
Recente reacties