Hoofdmenu

Actueel

Wat een vrouwonvriendelijke Volkskrant dit weekend!

 Volkskrant

 

Een zomerweek schilderen, hele dagen, heerlijk maar het betekent wel een week vrijwel zonder kranten en dat gebeurt me niet vaak. Raar hoor, op zaterdag de Volkskrant pakken en vervolgens ontdekken dat het best kan, dat het echt niet onoverkomelijk is. Sterker nog, ik ergerde me groen en geel. Ik had nog maar twee katernen gezien en ik telde acht artikelen waarin het om vrouwen ging en er was er maar één bij dat over de kwaliteiten van een vrouw ging, maar niet over het uiterlijk.

Laat ik positief beginnen, Greta Thunberg, de zestienjarige Zweedse klimaatactiviste. Zo jong als ze is, een vrouw van formaat. Zij staat ergens voor. Ongevoelig voor al die figuren die het op de (a-)sociale media zo nodig over haar uiterlijk moeten hebben, beledigend en ordinair. Zij staat erboven. Legt geduldig uit dat een vorm van autisme, Asperger genoemd, op haar van toepassing is. Doelgericht, intelligent en een doorzetter is ze. Zo kunnen we er wel meer hebben. Ik vind haar sterker dan tachtig oppervlakkige vloggers die make-upartikelen aanprijzen en ik weet niet hoeveel volgers hebben.

Loes Reijmer schreef een geweldige column over Macron en Bolsonaro; op Twitter had de laatste zijn vrouw naast die van Macron gezet, die zeker dertig jaar ouder is dan de Braziliaanse, suggererend dat hij toch wel veel beter af was. Terecht merkt de columniste op dat het “dieptriest is dat wereldleiders zich verlagen tot een WK piemelzwaaien”. Ik neem dit letterlijk over, omdat ik het niet beter kan zeggen! Dan nog een absoluut oninteressant artikel dat een pagina in beslag neemt met een levensgrote foto erbij van Melania Trump en Justin Trudeau, getiteld De zoen van de G7.

Het wordt er allemaal niet beter op, de Volkskrant vond het dit weekend ook nog nodig drie pagina’s te besteden aan Jürgen Rudloff. Iemand van wie ik nog nooit gehoord had en wat mij betreft had dat ook zo mogen blijven. Hij had altijd beweerd dat de vrouwen in zijn bordelen met respect behandeld werden. Nou, hij zit nu voor vijf jaar in de bak, omdat dat een leugen was en dat is zacht uitgedrukt. Maar wel een grote foto van hem omringd door blote borsten. Wat moeten we daarmee? Is dit bladvulling? Nog steeds komkommertijd? Kom nou toch. Van een kwaliteitskrant verwacht ik dat niet.

Dan nog een column over het al of niet scheren van lichaamsbeharing door vrouwen van Angela Wals, niets ten nadele van haar, ze haalt Gillette terecht over de hekel, maar is er niets interessanters? Ik heb niets gelezen over de haren van Rutte of de man van Angela Merkel. O ja, de sokken van Trudeau, vooruit, laat ik eerlijk zijn.

Dan is er nog Roman Polanski, met foto op pagina 5, maar die man is de aandacht niet waard. Hij misbruikte in het verleden een meisje van dertien en dat kan ik dan even niet los zien van een eerlijk verhaal van mevrouw Patricia Jemmink, die in haar jeugd hetzelfde overkwam en daar een leven lang onder te lijden heeft.

Vrouwen zijn gewoon mensen, met beroepen, levens en opinies die de moeite waard zijn. Al die platte flauwekul is de Volkskrant onwaardig.

Miriam Vaz Dias

Plaats reactie