Hoofdmenu

Actueel

LF 2018 Leeuwarden (en de rest van Friesland), Culturele hoofdstad van Europa

LF2018

Al meer dan een jaar zie je overal in de stad de banieren, posters, stickers etc. met daarop het vignet. Een gezichtje waar je zo je mening over kunt hebben. Ik ben er niet kapot van. Twee ronde oogjes, ik zou zeggen ze loensen een beetje,  in een rood gezichtje. Beschamend laat kwam ik erachter, dat dat gezichtje een pompeblêd is. Voor de niet-Friezen, het blad van de Gele Plomp, waarvan er zeven op de Friese vlag staan, in het rood dan.

Nog veel langer dan een jaar  lag de stad overhoop. Op elke straathoek een geel bord.

Omleidingsroutes, zandbulten en –kuilen, kranen en rood-witte afzettingen. Om gek van te worden. Elk kruispunt van maar enig belang, ging op de schop. Van Europaplein tot Julianalaan  en van Blokhuisplein tot Sophialaan. “Leeuwarden, ’t is niks en het wurdt nooit wat.” Dat zeggen ze altijd, maar het is niet waar! De stad ziet er goed uit en de doorstroming van het verkeer is absoluut verbeterd. De stad is klaar om heel veel gasten te ontvangen.  Kom maar op, rest van Nederland én van Europa, er is genoeg te zien en te doen. Friesland is niet alleen maar een weiland met koeien erop.

Voor een scheve toren naar Pisa? Lijkt me niet nodig, die staat hier ook. Voor een rondvaart naar Amsterdam, hebben ze daar ook pramen dan? En alle schoolkinderen naar het Rijksmuseum, zoals Buma wil? Hoeft ook niet. De musea hier hebben voor elck wat wils, van groot tot klein. Een spannend Natuurmuseum, het Fries Museum en uiteraard, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, het Keramiekmuseum Princessehof. Het museum, waar ik nu al tien jaar rondleidingen mag doen.

InMotionfoto: Isabella Matheus

Honderd jaar oud is het en pas helemaal verbouwd. Ik ben natuurlijk niet helemaal onbevooroordeeld, maar het is een plaatje geworden, echt waar. En nee, er zijn niet alleen kopjes en vazen. Er is veel meer te zien. Van een meterslange inktvis, liggend in een echte inktplas, tot schalen, die drijvend in het water prachtige muziek voortbrengen. Een apart plaatsje is er uiteraard voor het beroemde penselenbakje, speciaal gemaakt voor een Chinese keizer, in de wereldberoemde Ru-oven. Geschatte waarde? 36 miljoen. Ja ja, zoiets hebben ze zelfs bij Tussen Kunst en Kitsch nog nooit gezien.

Nu lijkt het wel of alleen Leeuwarden in de schijnwerpers staat, dat is niet zo. Heel Friesland doet mee. Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker bijvoorbeeld of het museum Dr8888, met tentoonstellingen over De Stijl en Dada. En er zijn ook mooie projecten overal in de provincie. In Feanwâldsterwâl bijvoorbeeld zijn alle bewoners geïnterviewd en op film vastgelegd. Zo een beeld gevend van het leven in heden en verleden van een klein dorp in Friesland. Het heet Iepen Doar(p). Open dorp of open deur, naar keuze.

                                                                                                                Dr8888

Ik ben niet in Friesland geboren, maar ik woon er al bijna vijfenveertig jaar. Ik vind dat ik dus best eens een goed woordje mag doen voor Leeuwarden en deze provincie. En als je een keer in het Keramiekmuseum  wilt worden rondgeleid? Dat kan, laat het me maar weten en neem gerust je vrienden mee!

Miriam Vaz Dias

Plaats reactie