Hoofdmenu

Actueel

Lody van der Kamp, een rabbijn naar mijn hart

 Lody van de Kamp2 300x300 van: Trouw

Joden en moslims noemen elkaar zo maar hun vijand.  Of het nu persoonlijk is of politiek, of het volwassenen zijn of kinderen, het maakt geen verschil. Het wordt steeds erger, als je voor Israël bent, ben je anti-islam. Als je voor de islam bent, ben je antisemiet. Er ontstaan onbegrijpelijke verbanden. Wilders is idolaat van Israël, maar onderhoudt innige contacten met de Afd in Duitsland. Een ultrarechtse partij die op zijn minst antisemitische trekjes heeft. Trump, ook vriend van Israël, maar met bedenkelijke ideeën over “vreemdelingen”. En ook Martine Le Pen, in Frankrijk past naadloos in dat rijtje.

Van Israël voel ik me al lange tijd geen vriend meer.

Linksom of rechtsom, het bezet gebieden waar het geen recht op heeft en maakt van Arabieren in eigen land tweederangsburgers. Het voelt ongemakkelijk, ik ben immers jodin en zou achter de joodse staat moeten staan, maar ik kan het niet. Waar rechtsongelijkheid heerst, voel ik me niet op mijn gemak.

Ongelijkheid van behandeling is er hier ook, al druist dat in tegen onze grondwet. Om niet te zeggen er wordt gediscrimineerd. Sollicitatiebrieven moeten naamloos beoordeeld worden, omdat  Ali D. geen kans maakt tegen Tinus W. Het is echt zo. Er is onderzoek naar gedaan, mensen met gelijke kwaliteiten worden ongelijk bejegend. Bij de politie moeten cursussen gevolgd worden om te leren omgaan met diversiteit. In de hogere rangen vind je er nauwelijks mensen met een kleurtje of een vreemde naam. Tot in de derde generatie worden mensen “nieuwkomers” genoemd. Nee, niet als hun voorouders bijvoorbeeld uit Argentinië of de Verenigde Staten komen, maar wel uit Marokko of Soedan.

Dat antisemitisme hier nog bestaat, weet ik, al heb ik er zelf geen last van en ik heb het ook nooit gehad trouwens. Als ik erover lees of hoor, vind ik dat vreselijk, maar het gaat mij net zo aan het hart, wanneer ik lees over discriminatie of belediging van moslims, homo’s of welke andere minderheid dan ook.

Nu kreeg ik deze week een steun in de rug uit onverwachte hoek. In de NRC van afgelopen woensdag staat een prachtig interview met Lody van der Kamp, orthodox rabbijn in Amsterdam. Hij legt contact, praat op scholen en op contactavonden. Helaas komt het dan voor dat er wel moslims komen, maar nauwelijks joden. Zo werkt het niet. Hij voert ook gesprekken met moslimjongeren die de fout in zijn gegaan, samen met straatcoaches en buurtwerkers.  Ik ben een seculiere jodin en dus zeker niet orthodox, maar wat hij zegt, klopt helemaal met wat ik al zo lang voel. De joodse gemeenschap zit nog altijd in een slachtofferrol en het wordt tijd dat zij daar uit komt. Als je sterk bent en zeker van je eigen plaats in de samenleving, straal je kracht uit.  Niet angstig wijzen naar nieuwkomers dus, maar helpen. Verplaats je in hen, als jood (her)ken je het gevoel, weet je heel goed hoe het is om een plek te moeten veroveren tussen andersdenkenden.

Daarom, zoek het contact, leer elkaar kennen en begrijpen. De overeenkomsten tussen jodendom en islam zijn talrijk en natuurlijk zijn er verschillen, dat mag ook, die zijn er tussen meer bevolkingsgroepen in ons land, niks mis mee, zolang je elkaar maar respecteert. Laat de wereldpolitiek alsjeblieft niet tussen mensen staan.

De school is een natuurlijke omgeving om elkaar te leren kennen. Als dat niet vanzelf gebeurt, zullen ouders en docenten daar een belangrijke rol kunnen vervullen.  Het hoeven geen speciale lessen te zijn, gewoon samenwerken, bij elkaar thuis spelen of huiswerk maken. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt, maar van nature staan kinderen open voor anderen. Maak daar gebruik van.

Ik bewonder rabbijn Van der Kamp. Hij ontkent de problemen niet, maar durft ook zijn eigen mensen aan te spreken. Wat mij betreft terecht.

Miriam Vaz Dias

Reacties   
+2 #1 G. Hopster Hopster 07-01-2018 22:45
Dag Miriam
Heb het stuk in de NRC ook gelezen.
Rabbijn van der Kamp geeft heel duidelijk weer hoe zijn mening is.
Spreekt me heel erg aan. Dat vijanddenken is zo weinig constructief
Goed dat hij gesprekken aangaat met de moslimgemeenschap.
Hoop dat het artikel.aanzet tot meer dialoog en begrip.
Groet Giny
Citeer
Plaats reactie