Hoofdmenu

Actueel

Tegen een orkaan als Harvey helpt geen Hansje Brinker

Hans Brinker illus 320x192

 

We wisten dat hij kwam, iedereen was uitvoerig gewaarschuwd. Maar dat betekende niet, dat hij tegengehouden kon worden. Afgelopen vrijdag kwam hij aan land, zoals dat dan heet. Alsof hij met een bootje aan komt varen en met zijn koffertje aan wal stapt.  Maar hij had helemaal geen koffertje en al helemaal geen bootje. Harvey, de orkaan, blies zich gewoon het land op. Vele miljoenen liters water meevoerend. Beangstigend, mensen slaan op de vlucht, huizen storten in, sporthallen en leegstaande fabrieken, worden bevolkt door mensen die geen onderkomen meer hebben.

Herinneringen aan 2005, New Orleans komen boven,

Katrina heette het monster toen. Voor wie zich  niet zo goed een voorstelling kan maken van een dergelijke ramp, lees “Zeitoun” van Dave Eggers. Hij beschrijft de belevenissen van één familie in die dagen. Het waar gebeurde verhaal liet bij mij een onvergetelijke indruk achter. Vanaf toen weet ik bijvoorbeeld, dat je bijna letterlijk tot over je oren in het water kunt staan, maar een ongelofelijk gebrek kunt hebben aan drinkwater!  Hoe erg het ook allemaal is, het zorgt ook voor saamhorigheid, mensen helpen elkaar. Al blijkt het daarnaast ook nodig een avondklok in te stellen omdat onverlaten huizen leegroven. Dat ook dus!

Donald Trump en Melania waren gisteren op bezoek.  Het eerste wat hem opviel en wat hij dus ook uitriep, was dat er zoveel mensen naar hem waren komen kijken! Het blijft toch gewoon een kind. Dat kind heeft er trouwens wel een probleem bij. Texas, de zwaar getroffen staat, telt ongeveer anderhalf miljoen illegalen, veelal Latino’s. Bijna de helft van hen, woont in of om Houston. Trump wil natuurlijk dat zij allemaal uitgezet worden. Jammer voor hem, maar burgemeester van die stad, is een Democraat, Sylvester Turner genaamd,  hij weigert het uitwijsbeleid van de president uit te voeren. Hij wil iedereen die nu in nood zit helpen en terecht. Wat het probleem van Trump is? Als hij voet bij stuk houdt, is het de vraag, wie de stad dan moet herstellen.  De meeste illegalen werken namelijk als bouwvakker en die zijn dan hard nodig.

Dan blijft nog de vraag of het niet anders gekund had. Of er na Katrina niet beter gekeken had moeten worden naar de bescherming van dat laag liggende land. Het was toch een harde les, daar had van geleerd moeten worden. Dijkverzwaring bijvoorbeeld, dat kost veel geld, maar het is het waard en nou ja, de Verenigde Staten zijn geen derdewereldland.  Ook geen huizen bouwen op die moerasachtige grond. Barack Obama heeft tijdens zijn presidentschap een bevel uitgevaardigd dat een verbod daarop inhield ten behoeve van het milieu. Je wilt het niet geloven, maar het is echt waar, Donald Trump heeft dat bevel in februari ingetrokken   Hier in Delft hadden ze er wel raad mee geweten, lijkt me zo. Ja toch?

Nee, Amerikanen zijn dol op Hansje Brinker, het Hollandse jongetje dat met zijn vingertje in de dijk het water tegenhoudt.  Maar dat het maar een verhaaltje is, moet zelfs een kind als Trump kunnen begrijpen.

Miriam Vaz Dias

Plaats reactie