Hoofdmenu

Actueel

Paaseitjes en Blue Band hebben niets met identiteit te maken!

{jcomments on}       boter130116 paaseitjes

Zo lang mogelijk heb ik het woord willen mijden, vooral omdat het zo misbruikt wordt. Toch kan ik er niet omheen, identiteit. Zo op het oog is er niets mis mee, het kwam in de vijftiende eeuw al voor in het Middelnederlands, maar is natuurlijk afkomstig uit het Latijn. Vandaar dat we het in heel veel Europese talen tegenkomen, uiteraard met vormverschillen, identité, identity enzovoort. We kennen sociale, culturele, persoonlijke en natuurlijk ook nationale identiteit. Allemaal aspecten eigenlijk van één begrip.

Identiteit zou je kunnen beschouwen als een grote doos met daarin heel veel eigenschappen.

Als je lang, soms eeuwenlang in een gemeenschap verblijft, ontwikkel je een pakket van eigenschappen met elkaar die overeenkomen, dat geeft veel gemak, want je komt, als je in een gebied woont ook veel van dezelfde problemen tegen. Niet  alles uit die grote doos past bij iedereen, gelukkig maar, zou ik zeggen. Er bestaat ook nog zoiets als individualiteit. Dat maakt een samenleving alleen maar boeiender.

Door de eeuwen heen zijn er nieuwe individuen bijgekomen, soms alleen, vaak ook als groep. Al die nieuwkomers hebben zaken aan de doos toegevoegd. Andere eigenschappen of ideeën zijn verdwenen, omdat men ze niet meer nodig had, of er nieuwe inzichten kwamen. We kunnen bijvoorbeeld het nieuws van over de hele wereld op dezelfde dag ontvangen, postkoetsen en rooksignalen hebben we niet meer nodig. We komen ook veel meer te weten over de buitenwereld, volstaan met je eigen landje kan al lang niet meer. Als er in de Verenigde Staten een vreemd soort president gekozen wordt, voelt de hele wereld de gevolgen.

Hoe nu om te gaan met die veelheid van veranderingen en invloeden van buitenaf? Niet door de doos, de identiteit dus, gesloten te houden. Wel door die invloeden een plaats te geven in ons hele pakket. Er ons voordeel mee te doen, ruimte te bieden aan het nieuwe. Je hoeft niet alles even leuk te vinden, maar geef zo veel mogelijk ruimte. We moeten er ook voor zorgen dat de nieuwkomers een kijkje krijgen in onze dozen, dat maakt de kans ook groter dat hun pakketten  voor ons toegankelijk worden. Daar worden we allemaal rijker van.

Die nationale identiteit zit hem echt niet in paaseitjes, Blue Band of Bona. Die heeft veel meer van doen met een open samenleving, waarin ruimte en respect voor ieder individu gewaarborgd is. Alleen wij zelf kunnen ervoor zorgen dat onze samenleving als open, sociaal  en eerlijk ervaren wordt.

Miriam Vaz Dias

Plaats reactie